"Putinin kärsivällisyys on loppunut" – Sisäpiirilähteet paljastavat puhdistuksen syyt

Venäjällä viime viikkoina tehdyt puolustusministeriön pidätykset ovat vasta alkua, kirjoittaa venäläinen oppositiomedia Moscow Times

Vuoden loppuun mennessä Venäjän puolustusministeriössä voidaan nähdä kymmeniä tai jopa satoja pidätyksiä, hallituslähde sanoi Moscow Times -medialle.

Media perustaa tietonsa nimettöminä puhuneisiin Venäjän hallinnon viranomaisiin ja Kremliä sekä puolustusministeriötä lähellä oleviin lähteisiin.

Pidätykset on tehnyt Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on lausunut virallisen syyn pidätyksille: Venäjä taistelee korruptiota vastaan.

Moscow Times muotoilee asian toisin. Heidän tietojensa mukaan FSB on pidättänyt korkea-arvoisia kenraaleja, koska se toivoo pystyvänsä syyttämään sotilasjohtoa Venäjän epäonnistuneesta suurhyökkäyksestä Ukrainaan.

Samalla FSB toivoo saavansa enemmän valtaa siihen, miten armeijan valtaisaa budjettia käytetään.

FSB on nyt vihdoin saanut iskettyä hampaansa puolustusministeriöön ja pääesikuntaan, katsoo Britannian entinen Venäjän sotilasasiamies John Foreman brittilehti Guardianin mukaan.

– Putinin kärsivällisuus on vihdoin loppunut, Foreman arvioi.

"Putin päätti, että täytyy tehdä jotain"

Toukokuussa Putin siirsi pitkäaikaisen puolustusministerin Sergei Shoigun turvallisuusneuvostoon. Uudeksi puolustusministeriksi nimettiin Andrei Belousov, jolla on vahva tausta taloudessa.

– Shoigu ja (armeijan pääesikunnan päällikkö Valeri) Gerasimov tarjosivat puskurin, mutta nyt Putin päätti, että hänen täytyy tehdä jotain. Shoigu piti FSB:n poissa puolustusministeriöstä, pidätyksiä oli hyvin vähän, Foreman sanoi.

Kuukauden sisällä Venäjällä on pidätetty viisi korkea-arvoista Venäjän puolustusministeriön työntekijää ja kenraalia. Syytteet ovat vaihdelleet lahjusten vastaanottamisesta petokseen. 

Viimeisin epäilty on Venäjän armeijan kenraalimajuri Ivan Popov, joka pidätettiin viime viikolla. Popovin komentamat joukot taistelivat viime kesänä Ukrainan vastahyökkäyksen pääiskua vastaan Etelä-Ukrainassa.

Popov väitti viime kesänä saaneensa potkut sen jälkeen, kun hän syytti Venäjän puolustusministeriötä joukkojensa pettämisestä.

"Lisää pidätyksiä on tulossa"

Puolustusministeriössä on meneillään "raju siivous", jossa entinen puolustusministeri Shoigun liittolaiset putsataan pois. Tämä tapahtuu Kremlin siunauksella, Moscow Times kirjoittaa.

– Se on odotettua. Tämänkaltainen operaatio voidaan tehdä vain kaikkein korkeimman tahon hyväksynnällä, Kremliä lähellä oleva lähde kertoi lehdelle.

– Vielä on pitkä aika siihen, että puhdistus päättyy. Lisää pidätyksiä on tulossa, hän jatkoi.

Shoigun alaisuudessa puolustusministeriössä painottuivat henkilösuhteet. Näin arvioi FSB-lähteen kanssa ennen pidätyksiä keskustellut Venäjän ilmavoimien luutnantti Gleb Irisov brittilehti Guardianin mukaan. Irisov lähti armeijasta vuonna 2020.

– Ylimmistä komentajista alempaan henkilöstöön, avainasemat täytettiin Shoigun valinnoilla, Irisov sanoi.

– He olivat ystäviä tai ystävien ystäviä. Shoigu jopa loi lukuisia varavirkoja liittolaisilleen, Irisov jatkoi.

FSB ohitti armeijan

FSB:n pidätykset ovat osoitus, että se on saanut yliotteen armeijasta, Kremliä lähellä oleva lähde arvioi Moscow Timesille. Lähteen mukaan on selvää, että epäonnistuneesta suurhyökkäyksestä pitää pystyä syyttämään vain yhtä tahoa.

Tällä hetkellä Venäjällä on Ukrainassa aloite käsissään. Raskaista tappioista huolimatta se on kyennyt etenemään hitaasti, mutta varmasti koko alkuvuoden.

Eräällä venäläishallintolähteellä oli selvä vastaus siihen, vaikuttavatko puolustusministeriön puhdistukset Venäjään kykyyn käydä hyökkäyssotaa Ukrainassa.

– Luuletko todella, että yksikään heistä (FSB) on tällä hetkellä huolissaan erikoisoperaation onnistumisesta, lähde kertoi Moscow Timesin mukaan.

Presidentti Stubb: Venäjä ja Putin on "suoraan sanoen kyyninen ja häikäilemätön" 0:36
Presidentti Stubb: Venäjä ja Putin on "suoraan sanoen kyyninen ja häikäilemätön".

Lue myös:

    Uusimmat