Kommentti: Sergei Shoigun väitetty savustus sodanjohdosta paljastaa, mitä Putin todella ajattelee sotilaidensa menestyksestä

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on Britannian puolustusministeriön tiedustelupäivityksen mukaan väitetysti työnnetty syrjään sodanjohdosta. Tämä kertoo paljon siitä, mitä presidentti Vladimir Putin maansa sotamenestyksestä nyt ajattelee, kirjoittaa Ukrainan sotaa tiiviisti seurannut MTV Uutisten toimittaja Jouko Luhtala.

Kremlin viestinnässä yksi totuus on vakiintunut viimeisen puolen vuoden aikana: Venäjän suurhyökkäys Ukrainassa sujuu suunnitelman mukaan.

Ukraina on toki taisteluissa rei’ittänyt valheellisen väitteen moneen kertaan rynnäkkökivääreillä, singoilla ja tykeillä.

Tämä ei ole Moskovan tiedotusta häirinnyt: Kaikki on mennyt suunnitelman mukaan.

Näin myös silloin, kun Venäjä käänsi tankit ympäri ja vetäytyi Kiovan lähettyviltä maalis-huhtikuun taitteessa.

Kremlissä pyöritetty kenraalikaruselli sen sijaan on jo jonkin aikaan suoraan sanonut, mitä mieltä Venäjän johto todella on Ukrainan sodan sujumisesta.

Raporttien mukaan Kreml on viimeisen puolen vuoden aikana hyllyttänyt muun muassa Harkovan valtausta yrittäneen panssaripomon, Mustanmeren laivaston komentaja sekä kasan muita kenraaleita.

Shoigun selitykset eivät ole uskottavia

Välillä Venäjän sotavoimat ovat edenneet niin madellen, että puolustusministeri Shoigu on käynyt toteamassa, että tämä on tarkoituksellista, sillä Venäjä ajattelee siviiliväestön parasta.

Näin Shoigu väitti viimeksi viime viikolla. Lausuntojen uskottavuutta ovat syöneet sekä rintamaraportit että tiedot siitä, miten Venäjä on kohdellut siviilejä esimerkiksi Butshassa. Kremlin tykit ja ohjukset eivät myöskään ole varsinaisesti vältelleet siviilikohteita.

Jos kenraalien kierrätys ei vielä lähettänyt maailmalle riittävän vahvaa viestiä Venäjän johdon tyytymättömyydestä sotaonneen, niin Britannian puolustusministeriö käytti maanantaiaamuna paksua alleviivaustussia.

Brittiministeriön mukaan itsenäiset venäläismediat nimittäin väittävät, että Shoigu on pistetty sivuun Venäjän sodanjohdosta.

Syyksi venäläismedioissa on mainittu huono sotamenestys. Näin siitä huolimatta, että virallisen Venäjän mukaan sota sujuu suunnitellusti.

Kirjoitus jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan sota jatkunut jo puoli vuotta – tutkija:"Putinin ase on nälkä" 1:59
Ukrainan sota jatkunut jo puoli vuotta – tutkija: "Putinin ase on nälkä"

Kerrankin Putin on rehellinen

Taisteluita johtavien komentajien kerrotaan nyt raportoivan suoraan presidentti Vladimir Putinille, jonka on aiemmin väitetty työntävän näppinsä jopa sellaisiin taktisen tason päätöksiin, joita yleensä tekevät everstit ja prikaatinkenraalit.

Putinin sodankäyntiin sotkeutumisesta Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveritotesi, että Moskovassa "Perikato-tunnelma vain tiivistyy. Eräs korpraalikin teki samoin".

Perikato (Der Untergang, 2004) on Natsi-Saksan viimeisiin päiviin ja eritoten sen johtajaan Adolf Hitleriin keskittyvä elokuva. Hitler ylennettiin ensimmäisessä maailmansodassa korpraaliksi.

Kun Natsi-Saksan voitosta toiseen jyrännyt sotakone rupesi köhimään Moskovan liepeillä loppuvuodesta 1941, alkoi myös Hitler löytää kenraaleistaan vikaa kiihtyvällä tahdilla. Niin tuskin olisi käynyt, jos kaikki olisi sujunut suunnitelman mukaan.

Vaikka Shoigu viihtyy armeijan vihreissä ja on sotilasarvoltaan armeijan kenraali, ei hän ole koulutukseltaan minkään sortin sotilasjohtaja. Hänen "tehoton ja todellisuudesta irtautunut" johtaminen onkin venäläisupseereille ja -sotilaille jatkuva pilkan aihe, brittiministeriö arvioi.

Jos tieto Shoigun savustuksesta sodanjohdosta pitää paikkansa, on se presidentti Putinilta harvinaisen rehellinen kannanotto: Nyt ainakin tiedämme, miten sota Ukrainassa hänen mielestään sujuu.

Lue myös:

    Uusimmat