Hodorkovski: Putin on lähettänyt Shoigulle viestin – "Pitäisikö hänen ampua itsensä?"

Puolustusministeri Shoigu ei ole enää koskematon, arvioi venäläinen oppositiovaikuttaja Mikhail Hodorkovski.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun liittolainen, apulaispuolustusministeri Timur Ivanov pidätettiin viime viikolla epäiltynä lahjusten vastaanottamisesta, kertoi Venäjän tutkintakomitea. Venäläislähteet epäilevät syytepinkan paisuvan lopulta maanpetokseen.

Entisen oligarkin Mikhail Hodorkovskin rahoittaman Dossier Centerin lähteiden mukaan pidätys on viesti presidentti Vladimir Putinilta puolustusministeri Sergei Shoigulle. Hodorkovski pidätettiin vuonna 2003 ja vankilassa hänet päästettiin 2013. Armahduksensa jälkeen hän lähti Venäjältä.

– On kuitenkin täysin epäselvää, mitä Shoigun ja hänen apulaispuolustusministerinsä Ruslan Tsalikovin pitäisi nyt tehdä? Ampua itsensä toimistossaan?, lähde kysyy Dossier Centerin mukaan.

Vappupäivänä uutisoitiin Venäjän apulaispuolustusministeri Ivanovin korruptiotutkinnan todennäköisesti vetäneen mukaansa myös ensimmäisen apulaispuolustusministeri Tsalikovin, kirjoitti Britannian puolustusministeriö viestipalvelu X:ssä.

Turvallisuuspalvelu FSB on kuulustellut 67-vuotiasta Tsalikovia liittyen Ivanovin tapaukseen. Tsalikovia on brittiministeriön mukaan kuvailtu "Ivanovin suojeluspyhimykseksi".

Tsalikov on todennäköisesti käytännössä Venäjän puolustusministeriön kolmanneksi korkea-arvoisin nimi heti puolustusministeri Shoigun ja armeijan esikuntapäällikön Valeri Gerasimovin jälkeen.

Hodorkovski: Shoigu ei enää "koskematon"

Hodorkovskin mukaan apulaispuolustusministeri Ivanov pidätettiin nyt, koska Putin arvioi armeijan ja samalla Shoigun voimistuneen liiaksi. Putin haluaa suitsia Shoigua.

Shoigun asema puolustusministeriössä lujittui Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin epäonnistuneen juhannuskapinan jälkeen. Sitä ennen Venäjän epäonnistunut suurhyökkäys Ukrainaan rapasi Shoigun mainetta.

Sodan alussa Venäjän puolella taisteli kaksi erillistä joukkoa, Hodorkovski katsoo. Yksi oli Shoigun vetämä perinteinen armeija, toinen Prigozhinin johtama Wagner-palkkasotilasryhmä, jota tosin Venäjä sekä rahoitti että aseisti.

Juhannuskapinan jälkeen Wagner passitettiin tiukasti puolustusministeriön komentoon, jonka seurauksena Shoigu käytännössä hallitsee kaikkia venäläisjoukkoja. Tämä ei Putinia miellytä, Hodorkovski arvioi.

– Olen nähnyt spekulaatioita, että Putin ehkä epäröi hyökätä suoraan Shoigua vastaan, koska tämä varmasti vaikuttaisi sotaan. Olen eri mieltä, en usko, että sillä on mitään vaikutusta, Hodorkovski kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

– Riippumatta siitä, mitä Putin tekee seuraavaksi, on hän nyt tehnyt selväksi, ettei puolustusministeri ole enää "koskematon", eikä Shoigun asema ole missään tapauksessa varma.

Juttua korjattu 3.5.2024: Korjattu Tsalikovin etunimi Ruslaniksi. Jutussa luki aiemmin, että hänen etunimensä oli Timur.

Lue myös:

    Uusimmat