Venäläislehti: Everstin syytetään varastaneen T-90-panssarivaunun moottoreita

Venäjällä eversti Alexander Denisovia syytetään suuresta petoksesta, kirjoittaa venäläismedia Kommersant. Denisov johti eteläisen sotilaspiirin panssariajoneuvojen tukiosastoa.

Syytteiden mukaan eversti Denisov kuului ryhmään, joka marraskuun 2021 ja huhtikuun 2022 välisenä aikana varasti panssarivaunujen moottoreita.

Viranomaisten mukaan eversti varasti seitsemän V-92S2 moottoria, jotka oli tarkoitettu T-90-panssarivaunuihin. Kyseistä moottoria voidaan käyttää myös T-72B3-tankeissa, Kommersant kirjoittaa. Moottoreiden yhteisarvo on noin 20,5 miljoonaa ruplaa eli noin 235 000 euroa.

Tutkijoiden tiedossa ei ole, keitä muita varkaudesta epäiltyyn ryhmään kuuluu. Tiedossa ei myöskään ole, kuka varastetuiksi väitetyt moottorit osti.

Denisovin asianajajan mukaan väitetystä teosta ei ole todisteita.

Venäläislehti Kommersant on presidentti Vladimir Putinia lähellä olevan Alisher Usmanovin omistama media.

Videolla Venäjän modernein panssarivaunu T-90M väitetysti tulittaa ukrainalaisia 1:09
Videolla Venäjän T-90M-panssarivaunu väitetysti tulittaa Ukrainan asemia. Venäjän armeijan itse julkaisemassa sotapropagandavideossa on esillä useita seikkoja, joista sen panssarivoimia on toistuvasti kritisoitu. Tankki esimerkiksi näyttää toimivan yksi ja ajaa väitettyyn taistelutilanteeseen luukut auki. Video on julkaistu helmikuussa 2023.

T-90 on moderni tankki

T-90 on 1990-luvun alussa käyttöön otettu venäläispanssarivaunu, joka on varustettu 125 millimetrisellä tykillä.

Kyseinen panssarivaunu edustaa Venäjän panssarikaluston modernia osastoa. Venäjä on julkisesti saatavilla olevan kuva-aineiston perusteella menettänyt Ukrainan suurhyökkäyksensä aikana yhteensä 60 T-90-vaunua, listaa Oryx.

Venäjän Ukrainassa kärsimät panssarivaunutappiot ovat olleet runsaita. Raskaiden menetysten myötä Venäjä on joutunut kuljettamaan Ukrainaan yhä vanhempaa kalustoa.

Viimeisin esimerkki tästä ovat T-54/55-tankit, joita alettiin valmistaa pian toisen maailmansodan päättymisen jälkeen.

Venäjän armeijan korruptio on erilaisten väärinkäytösten ja varustepuutosten myötä noussut lukuisia kertoja esille viime vuoden helmikuun 24. päivän jälkeen.

Venäjän armeijaa on väitetysti uudistettu presidentti Vladimir Putinin valtakaudella isolla rahalla. Useat sotilasasiantuntijat ovatkin epäilleet, että Venäjän armeijan odotettua heikompi suorituskyky on johtunut ainakin osittain korruptiosta, jonka vuoksi merkittävä osa armeijalle korvamerkityistä rahoista on livahtunut välistävetäjien taskuihin.

Yksi esimerkki tästä ovat maan panssarivoimat. Vaunutappioiden tarkastelu nimittäin osoittaa, ettei kaluston uudistaminen ole sujunut niin kuin Kremlin propaganda on antanut ymmärtää.

Lue myös:

    Uusimmat