Kommentti: Kohtaaminen Nokia Arenan uumenissa meni syvästi ihon alle

Latvian kapteeni Kaspars Daugavins kiitteli yleisön huimaa tukea – "Tämä on vain festivaalien alkua" 1:21
Latvian kapteeni Kaspars Daugavins kiitteli yleisön huimaa tukea – "Tämä on vain festivaalien alkua."

Latvian jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Kaspars Daugavins oli ehtinyt viime vuonna jo lopettaa maajoukkueuransa. Haastattelu, jonka tuoreen MM-pronssimitalistin kanssa tein, meni syvästi ihon alle, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.  

Daugavins ajatteli aikansa maansa edustusasussa tulleen vuosi sitten täyteen, ja hän hyvästeli Latvian maajoukkueen. Vyöllä oli juuri uran kolmas olympiaturnaus, ja takana olivat myös kymmenet miesten MM-kisat.

Mutta kun oli aika nauttia Latvian otteista sivusta, konkari ei siihen pystynyt. Hän tuskaili vuosi takaperin katsellessaan Suomessa pelattuja MM-kisoja kotisohvallaan. Mieli huusi takaisin kansainvälisiin kehiin auttamaan maajoukkuetta. Daugavins oli yhä ytimiään myöten jääkiekkoilija – ja maansa mies.

Daugavinsin vaimo tunsi miehensä tuskan ja puhui tämän ympäri. Daugavins sanoi sunnuntaina Nokia Arenan haastattelualueella olevansa vaimolle tästä kiitollinen – tämä oli suuri syy konkarihyökkääjän paluulle Latvian riveihin.

Emme olisi uskoneet, millaiseksi tarina muotoutuisi. Kansa hyppäsi varauksetta maajoukkueensa kelkkaan, ja infernaalisesti mylvineestä Riian täysitupaisesta yleisöstä tuli Latvian joukkueeseen tiivis kuudes kenttäpelaaja. Turnauksen ensimmäiset kaksi otteluaan hävinnyt altavastaaja Latvia sai rivinsä kasaan ja hioutui paljon suuremmaksi kokonaisuudeksi kuin osiensa summaksi.

Latvia kaatoi muun muassa Tshekkiä ja lohkovaiheen päätöksessään tiukassa paikassa Sveitsiä, ja perään se jysäytti Ruotsin pihalle puolivälierässä – kuudes voitto pötkylään.

Latvian vankkurit oli siirrettävä tämän jälkeen Tampereelle – Latvian olisi kyllä suonut saavan pelata vielä maagisen yleisön edessä Riiassa – mutta Suomeen suuntasi valtaisa meri latvialaisfaneja. Nokia Arena oli Latvia sekä joukkueen välierässä että pronssipelissä. Tuhansien Latvian fanien kansoittama halli pauhasi punavalkoisille, ja Tampereella saatiin vaisutunnelmaisten Leijonien pelien jälkeen kokea, mitä maailmanluokan kannustus on.

Halli kiehui, kun Latvia laittoi välierässä Kanadan ahtaalle ja johti taistoa vielä kolmannen erän alussa. Niukan tappion jälkeen joukkueella oli kuitenkin mahdollisuus taistella vielä historiallisesta MM-mitalista, ja sen se todella teki.

Se tasoitti pronssipelin Yhdysvaltoja vastaan kolmannen erän loppupuolella, ja jatkoerä toi kruunun. Kolmannen erän 3–3-tasoituksen iskenyt puolustaja Kristians Rubins naulasi 4–3-ratkaisun jatkoerässä juuri kapteeni Daugavinsin petauksesta, ja Nokia Arena juhli yhdessä kiekkomaailman valloittaneen joukkueen kanssa.

Läheiset näkevät

Daugavins sai 35-vuotiaana uransa 11. miesten MM-kisoissa ensimmäisen MM-mitalinsa – jalometallin, jota Latvian ei ennen turnauksen alkua millään odotettu saavuttavan, vaikka huippumaidenkin NHL-tähtipelaajaloisto oli tässä MM-karkeloissa vähissä.

NHL:ssäkin takavuosina pelannut Daugavins koki kirkkaasti uransa parhaana pitämänsä hetken karriäärinsä myöhäisillä vuosilla. Sen mahdollistumisesta vielä maajoukkueuransa lopettamispäätöksen jälkeen hyökkääjä sai kiittää, ja kiitti, vaimoaan.

Siitä Daugavinsilta kuultuani ja miettiessäni konkarin pitkää taivalta, olin herkillä ja jouduin kasaamaan mieleni jatkamaan töitä. Tunteet väristivät väistämättä toimittajaroolin takaa kehoa. Tällaiset tarinat ovat parasta, mitä voi olla.

Pitkää aherrusta maajoukkueturnauksissa huippumaiden varjossa. Kerran jo joukkueesta sivuun. Läheisen ihmisen kannustus, vielä yrittämään, ja hurmiossa satumainen saavutus.

Joskus kannattaa puristaa vielä vähän pidemmälle, kun on jo ajatellut, että kyllä kaikki oli tässä. Ja läheisiä kannattaa usein kuunnella. He näkevät.

He myös saavat kaiken tuntumaan vielä hienommalta.

Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelinilta paljastus pronssijuhlista – "Otin yhden oluen presidentin kanssa" 2:57
Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelinilta paljastus pronssijuhlista – "Otin yhden oluen presidentin kanssa."

MM-pronssi veti Latvian konkarihyökkääjän sanattomaksi – "Tämä on epätodellista" 1:22
Latvian hyökkääjä Miks Indrasis tunnelmoi MM-pronssilla: "Tämä on epätodellista."

Lue myös:

    Uusimmat