Latvian sankarikapteeni pyörsi dramaattisen päätöksensä – jatko oli kuin satua: "Koet herääväsi unesta"

Latvian kapteeni Kaspars Daugavins kiitteli yleisön huimaa tukea – "Tämä on vain festivaalien alkua" 1:21
Latvian kapteeni Kaspars Daugavins kiitteli yleisön huimaa tukea – "Tämä on vain festivaalien alkua."

Latvian kapteeni Kaspars Daugavins ilmoitti vuosi sitten Pekingin olympialaisten jälkeen lopettavansa maajoukkueuransa. Hän pyörsi kuitenkin päätöksensä, ja jatko oli kuin sadusta – hän oli kipparoimassa maansa sen historian ensimmäiseen jääkiekon arvokisamitaliin.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Daugavins ei pelannut vuosi sitten olympialaisten jälkeen MM-kisoissa, mutta hänen oli vaikea istua seuraamassa Latvian otteluita sivussa. Kiitos etenkin yhden ihmisen, konkarihyökkääjä päätyi vielä palaamaan maajoukkuenuttuun.

– Olen kiitollinen vaimolleni, että hän puhui minut ympäri puhumaan maajoukkueessa. Hän oli suuri syy, miksi tulin takaisin, Daugavins kertoi MTV Urheilulle.

Latvia oli juuri voittanut MM-pronssia lyötyään Yhdysvallat Tampereella jatkoerässä 4–3. Juuri kapteeni Daugavins tarjoili viimeisen syötön puolustaja Kristians Rubinsin iskemään ratkaisuosumaan.

– Teimme historiaa. On vaikea sanoa jotain juuri nyt nopeasti, mutta olemme superonnellisia. Kaikki tekemämme kova työ maksaa viimein takaisin ja antaa myös jotain takaisin ihmisille, jotka saapuivat kannustamaan meitä, Daugavins sanoi ja kuvaili myös ensihetkiä voittomaalin synnyttyä:

– Sinä vain rynnistät niin nopeasti kuin voit ja heität kaiken pois. Koet herääväsi unesta.

Daugavins pelasi ensimmäisen arvoturnauksensa Latvian miesten maajoukkueessa jo MM-kisoissa 2006. Miesten MM-kisat olivat hänelle jo yhdennettoista, ja olympialaisia on vyöllä kolmet. Lohkovaiheen ja Ruotsi-puolivälierän villin kotiyleisönsä edessä Riiassa pelannut Latvia ylsi ensimmäistä kertaa mitalipeleihin ja saavutti ensimmäisen jalometallinsa.

Urallaan NHL:ssäkin pelannut Daugavins, 35, vahvisti, että juuri tämä MM-mitali on hänen uransa ykköshetki.

– Tämä on ilman muuta parasta, mitä minulle on jääkiekossa tapahtunut.

"Et koskaan tiedä, mitä tapahtuu"

Eilen Latvia johti Kanadaa välierässä vielä kolmannen erän alussa, mutta taipui lopulta niukkaan tappioon. Karvas pettymys vaikutti häipyneen nopeasti pelaajien mielistä, ja jäljellä oli hurja tahto voittaa ensimmäinen mitali.

– Meillä ei ollut paljoa aikaa olla pettyneitä eilisen jälkeen. Kanada on Kanada, mutta tiesimme, että meillä on uusi päivä ja uusi mahdollisuus, josta voimme saada mitalin.

– Jatkoimme työntekoa ja pelasimme kovaa, kuten olemme tehneet turnauksen jokaisessa pelissä. Et koskaan tiedä, mitä tapahtuu.

Tapahtui latvialaisittain hieno huipennus, ottaen myös huomioon, että joukkue tasoitti pronssipelin 3–3:een, kun kolmatta erää oli enää reilut viisi ja puoli minuuttia jäljellä. Senkin osuman viimeisteli jatkoaikamaalaaja Rubins.

"Presidentti lentää vain yhden pelin takia"

Maansa pronssipeliä oli todistamassa paikan päällä myös Latvian presidentti Egils Levits. Latvian joukkue oli saanut viestin hänen saapumisestaan jo ennen iltaa.

– Latvia on pieni maa, tunnemme toisemme, Daugavins sanoi nauraen.

– Kuvittele, miten isoa jääkiekko on Latviassa, kun presidentti lentää tänne vain yhden pelin takia.

Historiallinen saavutus on omiaan tekemään latvialaiselle jääkiekolle hyvää.

– Tämä antaa pientä kimmoketta. Tiedän, että koripallojoukkueemme on ollut viime vuosina erinomainen ja pelannut todella hyvin. Jääkiekko on ollut hiljalleen menossa alas. Nyt on käynnissä hyvänlainen taistelu koripallon ja jääkiekon välillä.

– Kiritämme toisiamme. Seuraavaksi on heidän vuoronsa MM-kisoissa. Me tulemme kannustamaan heitä ja sysäämme jääkiekon takaisin Latvian ykköseksi, Daugavins sanoi ja virnisteli.

Saksan DEL-liigan Iserlohn Roostersissa kuluneella kaudella pelannut Daugavins vahvisti, että hän "tulee yrittämään" jatkaa vielä uraansa. Mutta miten sitä ennen Latvian pronssia juhlitaan?

– Pääasia on, että lennämme huomenna takaisin kotiin. Veikkaan, että siellä ei tule olemaan paraatia, mutta on paljon ihmisiä odottamassa meitä. Nautimme heidän kanssaan, olemme kiitollisuuden velassa, ja juhlimme yhdessä.

Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelinilta paljastus pronssijuhlista – "Otin yhden oluen presidentin kanssa" 2:57
Latvian apuvalmentaja Petteri Nummelinilta paljastus pronssijuhlista – "Otin yhden oluen presidentin kanssa."

MM-pronssi veti Latvian konkarihyökkääjän sanattomaksi – "Tämä on epätodellista" 1:22
Latvian hyökkääjä Miks Indrasis tunnelmoi MM-pronssilla: "Tämä on epätodellista."

Lue myös:

    Uusimmat