Kommentti: Fennovoima pelaa uhkarohkeaa venäläistä rulettia, josta ei selvitä ilman uhreja

Fennovoiman uhkapelissä ei voi olla kyse muusta kuin ajanpeluusta, jotta Fortum ehtisi mukaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.

Kroatialaisen pikkufirman pompsahtamista Fennovoiman suurimpien omistajien joukkoon on pureksittu nyt muutama päivä ja maku on kitkerä jopa ydinvoiman kannattajien suussa.

Maalaisjärjelläkin voi tajuta, että viiden työntekijän aurinkoenergiayhtiö ei voi sijoittaa muutaman viikon harkinnalla 150 miljoonaa euroa ydinvoimalaan jossain Pohjois-Pohjanmaalla.

Migrit Solarna Energijan henkilöiden kytkökset Venäjälle tulivat ilmi muutamassa tunnissa sosiaalisessa mediassa. Työ- ja elinkeinoministeriö löytää viranomaisteitä toivottavasti myös rahoituksen reitit Zagrebista Pyhäjoelle.

Tälläisen kesäteatterinäytelmän tarjoileminen lähentelee jo kunnianloukkausta suomalaisten älykkyyttä kohtaan. Kyseessä on pakko olla ajanpeluu kreikkalaiseen tyyliin, jotta Fortum saisi valmiiksi vesivoimakauppansa Venäjällä ja voisi sen jälkeen lähteä osakkaaksi Fennovoimaan.

Fortumin Venäjän-kauppojen mutkistuminen herättää mielenkiintoisen kysymyksen. Onko himoitun vesivoimayhtiön enemmistön omistava Gazprom asettunut poikkiteloin jopa presidentti Putinin kanssa? Putinille ja valtion ydinvoimayhtiö Rosatomille pääsy Fennovoiman omistajaksi ja rakentajaksi on tärkeä asia. Tästä huolimatta vesivoimadiiliä ei ole syntynyt.

Tässä välissä Fennovoima pelaa uhkarohkeaa venäläistä rulettia, josta ei selvitä ilman uhreja. Osa ydinvoiman kannattajista on jo valmis hautaamaan Fennovoiman ennen kuin siitä tulee alan oma Talvivaara.

Entä miten Fennovoiman osakkaiden maine kestää yhtiön värikkäät käänteet? Kuluttajabisneksessä olevat S-ryhmä, Kesko, viimeksi Valio ovat jo lyöneet hanskat tiskiin. Olen varma, että Outokummunkin johdossa mietitään, missä porukassa teräsyhtiön miljoonaniput makaavat.

Jos ydinvoimahanke toisensa jälkeen kaatuu, Suomen energiahuoltoon tulee ensi vuosikymmenellä valtava aukko, kun hiililaitokset ajetaan alas. Olkiluoto-nelonen haudattiin kesällä ja Fennovoima on samalla tiellä. Tässä tilanteessa Fortumin korvauslupa Loviisa-kolmoselle otettaisiin Sipilän hallituksessa punaisella matolla vastaan.

Tämän surkean näytelmän sankarin osaa tarjotaan Fortumille - tavalla tai toisella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja