Kommentti: Christopher Nolanin uutuuselokuva Tenet on haastava eepos, jossa näkyy suomalaisille kovin tuttuja maisemia – ja josta toivotaan pelastusta koronan runtelemalle alalle

2:52
Christopher Nolanin ohjaamasta Tenetistä odotetaan piristystä koronarajoituksista kärsivälle elokuva-alalle.

Tenet on ensimmäinen uusi iso Hollywood-elokuva, joka saa ensi-iltansa maaliskuun alun ja koronakriisin puhkeamisen jälkeen – ja se on taattua Christopher Nolan -laatua.

Kun astuu ulos laivasta Tallinnan satamassa ja katsoo länteen, näkee yhden Tenet-elokuvan kuvauspaikoista. Toisessa elokuvan tapahtumapaikoista, paikallisella monikaistaisella valtatiellä, ajoimme ystävien kanssa polkupyörillä harhaan neljä vuotta sitten.

Brittiohjaaja Christopher Nolanin Tenetiä on kuvattu seitsemässä eri maassa, mukaan lukien Virossa. Elokuvassa seikkaillaan siis vain noin 90 kilometrin päässä Helsingistä.

Muun muassa Yön ritarin (2008), Inceptionin (2010) ja Dunkirkin (2016) ohjaajan uutuuselokuva saa ensi-iltansa Suomessa ja lukuisissa muissa maissa keskiviikkona 26. elokuuta.

Runneltu elokuva-ala

Tenetiä on odotettu, sillä maaliskuusta lähtien virus nimeltä covid-19 on runnellut elokuva-alaa ennennäkemättömällä tavalla. Uuden James Bond -elokuvan No Time to Die piti saapua elokuvateattereihin huhtikuussa – tällä hetkellä ensi-ilta on edessä marraskuussa.

Wonder Woman 1984 -supersankariseikkailun piti saapua teattereihin kesäkuussa – juuri nyt ensi-ilta on luvassa 2. lokakuuta. Kasariklassikko Top Gunin (1986) jatko-osa siirrettiin vuoden 2021 puolelle.

Disneyn uuden version Mulan-animaatioelokuvasta oli määrä saada ensi-iltansa maaliskuussa – elokuva julkaistaan syyskuussa suoraan Disney+-palvelussa ilman teatterilevitystä.

Myös Tenetin julkaisu vaikutti olevan vaarassa lykkääntyä vielä enemmän. Elokuvan piti saada ensi-iltansa alun perin heinäkuussa. Ensin julkaisua lykättiin elokuulle, sitten Tenet ehti kadota jo kokonaan julkaisukalenterista, mutta lopulta ensi-illalle löytyi päivämäärä.

Hollywood-elokuvat poissa

Kun elokuvateatterit saivat koronarajoitusten helpotettua avata ovensa kesäkuussa, ohjelmistossa ei ole ollut uusia ison budjetin Hollywood-tuotantoja, koska niitä ei ole julkaistu.

Ilahduttavaa on ollut se, että katsojatilastojen kärjessä on komeillut suomalaisia ja muita kuin englanninkielisiä elokuvia, mutta silti lippuja elokuvanäytöksiin on myyty hurjasti vähemmän kuin vastaavana ajankohtana elokuussa 2019.

Tavallinen suomalainen elokuvissakävijä hakeutuu normaalisti juurikin isolla rahalla tehdyn ja markkinoidun uuden Hollywood-elokuvan pariin. Korona-aikana sitä ei ole ollut tarjolla, mutta nyt on.

Tenetin toivotaan tuovan katsojat mahdollisimman suurin joukoin teattereihin ja näyttävän suuntaa kohti parempaa.

Tenet ei petä

Onko Tenet sitten uljas ja komea pelastus elokuva-alalle? Bisnespuolella sen näyttävät aika ja katsojaluvut, mutta elokuvakokemuksena: kyllä ja ei.

Tenet on heinäkuussa tasan 50 vuotta täyttäneen Christopher Nolanin yhdestoista pitkä elokuva. Se on vaikuttava ja haastava, mutta paikoin sekava.

Tenetin nimetön päähenkilö – jota esittää Jasper Pääkkösen hahmon vihollista Spike Leen BlacKkKlansmanissa (2018) näytellyt John David Washington – taistelee pelastaakseen ei enempää eikä vähempää kuin koko maailman.

Washingtonin esittämä hahmo päätyy suorittamaan reaaliajan yli ulottuvaa tehtävää, jossa hän sotkeutuu kansainvälisen vakoilun uumeniin.

Nolan ei petä. Tenet on hänelle tyypilliseen tapaan erittäin näyttävä elokuva, kuvauspaikat ja lavastus näyttävät valkokankaalla upeilta ja ajan kanssa pelaavassa tarinassa riittää pureskeltavaa, samoin kuin Nolanin aiemmissa elokuvissa Inception (2010) ja Interstellar (2014).

Toimintakohtaukset saavat paikoin haukkomaan henkeä ja muutamat tutut kuvauspaikat lämmittävät mieltä, mutta tarinan aukot sekoittavat. Toisaalta, kaksi ja puoli tuntia elokuvateatterissa menee hujauksessa.

Syvyys puuttuu

Roolihahmot ovat välillä koomisen vakavia ja esimerkiksi The Crown -sarjaan prinsessa Dianan rooliin kiinnitetty Elizabeth Debicki jää naispääosassa yksiulotteiseksi. Etenkin elokuvan tarinan kannalta hyvin merkityksellinen päähahmon ja Debickin roolihahmon välinen kemia ja suhde olisi kaivannut syvyyttä.

Kuten liki kaikki Tenetin hahmot.

Brittikonkari Kenneth Branagh on kelvollinen ukrainalaisena pääpahiksena, vaikka rooliin olisi voinut kuvitella löytyvän osaamista Venäjän suunnaltakin. Nolanin luottonimi Michael Caine on mukana pienessä roolissa ja Robert Pattinson tekee rennon roolityön päähahmon sidekickinä.

Harkittu riski

Warnerin päätös tuoda Tenet elokuvateattereihin nykyisessä tilanteessa etenkin Yhdysvaltojen-markkinoiden kannalta on riski, mutta lipputulojen kannalta mahdollisesti viisas teko.

Kun koronarajoitukset sallivat ja lykkääntyneiden ensi-iltojen aika koittaa, uutuuselokuvien ruuhka voi olla melkoinen. Katsojia ei riitä rajattomasti.

Tenet näyttää joka tapauksessa mallia tulevaan. Elokuva-ala seuraa tarkasti, miten Christopher Nolanin visuaalisesti komean, katsojaa haastavan mutta paikoin kylmäksi jättävän elokuvan käy.

Luvassa on mielenkiintoinen elokuvasyksy. Syistä, joita kukaan ei olisi odottanut eikä toivonut.

---

Tenet elokuvateattereissa keskiviikkona 26. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja