Kivun syy löytyy usein suusta

Erilaisiin purenta-, nivel- ja lihasvaivoihin käytettävien purentakiskojen määrä on parin vuoden aikana selvästi kasvanut. Tarkkoja tilastotietoja ei ole, mutta uusien kiskojen määrän lasketaan liikkuvan vuosittain jo yli kymmenessätuhannessa.

Esimerkiksi viime vuonna Kela maksoi korvauksia lähes 9000 purentakiskosta.

Ruotsissa kiskoja tehtaillaan vielä uutterammin, vuosituhannen vaihteessa jo 30 000-40 000 kiskon vuositahtia.

Kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Marjaana Kuttila arvelee, että kiskojen suosiota on lisännyt etenkin alalla annettu koulutus, mutta myös lisääntynyt tietoisuus purentahäiriöiden aiheuttamista vaivoista.

Monen mystisen päänsäryn, leukanivelvaivan tai korvakivun tausta onkin lopulta löytynyt suusta.

- Moni potilas on voinut juosta vuosia lääkärillä, korvalääkärillä ja neurologilla saamatta apua mystiseksi jääneisiin vaivoihinsa. Lopulta ongelma on löytynyt purennasta, kertaa aihetta väitöstyössäänkin tutkinut Kuttila.

Potilas nähdään nyt kokonaisuutena

Erikoishammaslääkärin mukaan ajatus ihmisen kokonaisvaltaisesta hoidosta on rantautumassa hiljalleen myös lääke- ja hammaslääketieteen pariin. Töitä tietoisuuden lisäämiseksi tehdään koko ajan.

- Etenkin työterveyslääkärit osaavat jo kiitettävästi lähettää potilaita suoraan erikoishammaslääkärin pakeille, Kuttila kiittää.

Kyse on myös resursseista. Purentakisko tulee selvästi halvemmaksi kuin pitkittyneet, tuloksettomat tutkimukset.

Kuttila ei usko purentakiskojen lisääntyminen johtuvan siitä, että purentavaivat itsessään olisivat lisääntyneet. Ongelma vain osataan tunnistaa nyt paremmin.

- Suomalaisesta aikuisväestöstä 7-9 prosenttia on purentafysiologisen hoidon tarpeessa. Määrä on pysynyt kansainvälisissäkin tutkimuksissa jo pitkään samana.

Purentakiskon ohella hoitona käytetään kasvolihasjumppaa ja fysioterapiaa, toisinaan myös tukilääkitystä tai hampaiden tasapainotushiontaa. Hoitotulokset ovat olleet hyviä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat