Mainos

Kiviniemi haluaa kuntarakenteeseen lisää muutoksia

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) sanoo, että vuodenvaihteen kuntaliitosrysäyksen jälkeen ei ole lähivuosina tulossa enää mitään suurempaa liitosbuumia.

- Potentiaalia kuntaliitoksille jää tietenkin vielä. En todellakaan usko, että Suomen kuntarakenne on muutaman seuraavan vuoden jälkeen sellainen, että se kestää kaikki iskut ja haasteet, joita kuntakentällä on kun väestö ikääntyy, Kiviniemi arvelee.

Kiviniemen mielestä on luultavaa ja toivottavaa, että kuntien yhteistoiminta-alueet toimisivat jatkossa tapahtuvien kuntaliitosten pohjana. Yhteistoiminta-alueita on 61, ja niihin kuului ennen vuodenvaihteen liitoksia 272 kuntaa.

Kiviniemi uskoo taloudellisen taantuman vauhdittavan kuntaliitoksia, koska raha on usein aika merkittävä konsultti. Paljon riippuu siitä, kuinka pitkään talouskasvun edessä pysyy miinusmerkki. Samalla hän muistuttaa, että kaikille kunnille liittyminen ei ole patenttilääke talouden kuntoon saattamiseen. Parhaiden käytäntöjen käyttöönotto varsinkin sosiaali- ja terveyspuolella saisi aikaan suuria säästöjä.

- Myös suurten kuntien on tehtävä asioita paremmin kuin tähän saakka. Tuottavuuden parantaminen koskee kaikkia Suomen kuntia, Kiviniemi sanoo.

Helsinki-Vantaa ei tarvitsisi metropolimallia

Kiviniemi itse osallistuu kunnallispolitiikkaan Helsingin kaupunginvaltuutettuna. Hän kannattaa Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan liitosta, jolloin suurkunnan hallintoa varten tarvittaisiin omanlaisensa metropolimalli, jotta lähidemokratia toimisi. Sen sijaan jos toteutettaisiin vain Helsingin ja Vantaan liitos, ei välttämättä tarvittaisi uutta hallintomallia.

Kiviniemi ei kuitenkaan usko, että Helsingin ja Vantaan liitos voitaisiin toteuttaa niin nopealla aikataululla kuin Helsingin äänikuningas (vihr.) on esittänyt eli että uudessa kunnassa järjestettäisiin jo parin vuoden kuluttua uudet kuntavaalit. Kiviniemen mielestä aikaa liitoksen valmisteluun ja päätöksentekoon tarvitaan vaalikauden verran.

Valtioneuvoston päättämän Sipoon osaliitoksen kaltaisiin ratkaisuihin ei Kiviniemen mukaan enää turvauduta. Hallinto- ja kuntaministeri vannoo vapaaehtoisten liitosten nimiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.