Kiukaan kiinnitys tukevasti

Suomalaisen kamala kauhu-uni toteutui: kiuas putosi seinältä. Oli juuri saunottu, joten kivet olivat vielä kuumia ja sen seurauksena lattian muovimattoonkin suli reikä.

Onneksi saunamaassa osataan valmistaa kiukaita, jotka on helppo kiinnittää - ongelmana ovat seinän rakenteet. Mihin kohtaan kiinnityskoukut tai -levyt on paras kiinnittää, jottei tapaus toistuisi?

Reiska tuli, näki ja huokasi. Ja lähetti saman tien terveisiä saunatimpureille. Meille kun on tullut kymmeniä yhteydenottoja samasta syystä - kiuas on pudonnut seinältä:

"Koolatkaa hyvät miehet se tausta, että kiukaan saa kiinni sinne kannakepuihin eikä se jää pelkän paneelin varaan. Ensisijaisesti saunan pitää olla turvallinen - sitten vasta mietitään sitä omaa keskituntiansiota."
Ratkaisu oli tietysti jo valmiina - näitähän sattuu. Kun paneelin takana olevat pystykoolaukset eivät osuneet oikeisiin kohtiin kiukaan kiinnityslevyyn nähden, oli parasta sahata sitä varten kaksi noin puolentoista metrin mittaista pystyrimaa ruuvattavaksi paneeliin ulkopuolelta.

Nämä rimat kannattavat koko kiukaan painon. Se tietysti vetää itseään irti seinästä ja pyrkii rojahtamaan uudelleen lattialle, ja se on estettävä kunnon kiinnityksellä. Reiska katsoi parhaaksi panna ruuvin jokaisen paneelilaudan kohdalle ja niitä varten porattiin rimoihin reiät vastaaviin kohtiin.

Rimojen yläpäät viistottiin; kosteassa tilassa kun ollaan. Alapäähän Reiska kiinnitti säätöjalat (on syytä valita semmoiset, jotka kestävät vettä.) Sen lisäksi, että niillä voi hienosäätää rimat oikealle korkeudelleen ne myös nostavat puun irti märästä lattiasta. Myös kiinnitysruuvien valinnassa pitää muistaa, että ne tulevat saunaan - ruostumaton teräs on oikea materiaali.

Rimojen ja seinän väliin tuli muutaman millin korokelaput, jottei kiukaalle heitetty vesi jäisi sinne seisomaan. Tässä tapauksessa ratkaisu helpotti myös kiukaan alle, rimojen väliin jäävän viemärin huoltoluukun irrottamista, kun se joskus joudutaan tekemään. Muuten ainakin toisen riman olisi joutunut ensin irrottamaan kokonaan.

Kun kiukaan paikkaa saunassa muutetaan, on hyvä ottaa yhteys ensin sen valmistajaan. Eri malleilla on erilaiset suojaetäisyydet lauteen reunasta, kaiteesta ja muista rakenteista. Kiuashan on paras saada mahdollisimman matalalle, mutta myös etäisyydelle lattiasta on omat määräyksensä.

Kun rimat oli kiinnitetty, Reiska ruuvasi taustalevyn niihin kiinni ja nosti itse kiukaan lopulliselle paikalleen. Viimeinen homma oli latoa kiuaskivet takaisin; nythän oli oivallinen tilaisuus myös niiden vaihtamiseen. Harva taitaa ne kerran vuodessa uusia, niin kuin suositus olisi Kivien ladonnassa kannattaa käyttää löysää kättä: ilman pitää päästä kiertämään hyvin kivien välisää. Missään nimessä ei saa painaa vastuksia toisiinsa kiinni!

Myös kivien valinnassa valmistaja saattaa antaa ohjeita omille kiuasmalleilleen. Niitä seuraamalla varmistaa vastuksille mahdollisimman pitkän käyttöiän - toiset kivilajit kun saattavat kuumeta liikaa.

Niin - se lattia? Sille Reiska ei tehnyt mitään. Muovimaton korjaaminen märkätilassa on erikoismiehen työ jonka hän tekee omilla erikoistyökaluillaan - vain sillä tavalla jäljestä tulee siisti, kestävä ja määräykset täyttävä.

(Joka kodin asuntomarkkinat, 23.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja