Mainos

Kirkon ja valtion pomot: Tiedämmekö, mitä tässä maassa tapahtuu?

Vallan miehet paljastivat omaa voimattomuuttaan kriisien ja ihmisen hädän äärellä maanantai-iltana Helsingissä.   

Kansalaisten eteen istuneet arkkipiispa Kari Mäkinen ja pääministeri Alexander Stubb yrittivät etsiä vastausta kysymykseen ”kenen ääni kuuluu kirkossa ja yhteiskunnassa”. Toinen johtaa kirkkoa ja toinen valtiota, mutta kuinka korkeasta norsunluutornista?

 -Tämä on minulle vaikea kysymys - siis kuinka hyvin tunnen ja tunnistan sitä turvattomuutta, jota ihmiset kokevat talouden ja maailman kriisien kurimuksessa, myönsi arkkipiispa Mäkinen.

 - Tahtoisin ottaa turvattomuudesta halausotteen, mutta millään ei pysty halaamaan koko Suomea, maalaili pääministeri Stubb. Ja toinen asia on, että itse ei pysty ymmärtämään toisen ihmisen arkea ja silti pitäisi tehdä ihmisen arkea koskevia päätöksiä, hän tunnusti.

Kirkon on kritisoitava valtiota

Samalla kun Stubb kiitteli kirkko sosiaalisesta ja yhteiskunnallisesta työstä,  Mäkinen muistutti, että kirkolla täytyy olla solidaarinen perspektiivi ja kriittinen etäisyys valtioon.

-On muistutettava jatkuvasti,  että yhteiskunnan tilaa pitää arvioida heikomman näkökulmasta. Jos emme tätä tee, meille käy huonosti.  Viestit kirkon diakoniatyöntekijöiltä ovat hälyttäviä.

Seurakuntavaalien kampanja-avauksena järjestetyssä tilaisuudessa Stubb otti kantaa puolueiden esiinmarssiin vaaleissa.

-Vaalithan ovat aina politiikkaa, mutta pidän kuitenkin tärkeänä sitä, että kirkosta tai uskonnosta ei tule Suomessa politiikan väline. Kirkon tehtävä on sielunhoidollinen, ei poliittisten manifestien julistaminen.

"Meitä hallitsee talouden kieli"

Molemmat puhuivat myös kielestä, jolla me tänään toisillemme puhumme.

 -Maailmaa hallitsee talouden kieli, muistutti Mäkinen

-Niin, meitä mitataan nyt luottoluokituksella, huikkasi Stubb väliin.

-Se on mekanismi, jolla yhteiskunnan tilan arviointi ulkoistetaan jollekin toiselle, jatkoi Mäkinen perään.

Rock-teologin arvio: tentti hyväksytty

Keskustelu oli korrekti ja lopulta aika yllätyksetön, mutta yleisössä istunut muusikko, teologian ylioppilas ja seurakuntavaaliehdokas Kari Peitsamo päästi molemmat herrat tentistä läpi.

-Arkkipiispa Mäkinen puhui viisaita, hän hoiti tyylikkäästi roolinsa suomalaisen yhteiskunnan hengellisenä johtajana. Ja pääministeri Stubb avasi nyt ensi kertaa suhdettaan kristilliseen uskoon ja evankelisluterilaiseen kirkkoon. Hän tunnustautui ja sitoutui kirkon julistukseen, analysoi Peitsamo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.