Luentotilaisuudessa puukotettu kirjailija Salman Rushdie on leikkauksessa

2:18
Kirjailija Salman Rushdieta puukotettu luentotilaisuudessa, viety leikkaukseen.

Kirjailija Salman Rushdieta puukotettiin kaulaan perjantaina, kun hän oli aloittamassa luentoa New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa Chautauquan kaupungissa, kertoo Associated Press.

Salman Rushdie oli Chautauqua Institutionin lavalla aloittamassa luentoa, kun mies juoksi lavalle ja puukotti 75-vuotiasta Rushdieta kaulaan. Rushdie kaatui lattialle ja hyökkääjä pidätettiin. Associated Pressin toimittaja oli paikalla näkemässä tilanteen.

Hyökkäyksen jälkeen Rushdien ympärille kokoontui nopeasti pieni joukko ihmisiä, jotka nostivat hänen jalkansa ylös. Associated Pressin mukaan joukko teki oletettavasti näin, jotta veri kulkisi helpommin kohti rintaa.

Rushdie kuljetettiin helikopterilla sairaalaan, jossa hän on agenttinsa Andrew Wylien mukaan leikkauksessa.

Luentosalissa oli paikalla satoja ihmisiä, jotka evakuoitiin hyökkäyksen jälkeen.

Rushdien tappamisesta luvattu miljoonien palkkio

Intiassa syntyneen brittikirjailija Rushdien teos "Saatanalliset säkeet" aiheutti hänelle vuonna 1988 tappouhkauksia Iranissa, sillä monet muslimit pitävät sitä jumalanpilkkana. Kirja kiellettiin Iranissa samana vuonna. Vuotta myöhemmin Iranin edesmennyt johtaja ajatollah Ruhollah Khomeini antoi fatwan eli määräyksen, jossa hän vaati Rushdien kuolemaa.

Tappouhkauksien myötä Rushdie joutui piiloutumaan Britannian hallituksen suojeluohjelmaan, joka sisälsi ympärivuorokautisen aseellisen vartioinnin. Hän eli suojeluohjelmassa yhdeksän vuotta, jonka jälkeen hän jatkoi esiintymisiään, vaikkakin hänellä on ollut turvamiehiä mukanaan. Rushdie on myös jatkanut uskonnollisten ääriliikkeiden kritisoimista.

Iranin hallitus on irtisanoutunut Khomeinin määräyksestä jo kauan sitten, mutta Rushdien vastustus maassa on jatkunut edelleen. 

Associated Pressin mukaan Iranissa on myös tarjottu yli kolmen miljoonan dollarin palkkio sille, joka tappaa Rushdien. Vuonna 2012 puolivirallinen iranilainen uskonnollinen säätiö nosti Rushdiesta maksettavan palkkion 2,8 miljoonasta dollarista 3,3 miljoonaan dollariin.

Rushdie on ollut sananvapauden puolestapuhuja. Hän on ilmaisunvapautta puolustavan PEN American-järjestön entinen puheenjohtaja, ja PEN America ilmoitti olevansa "järkyttynyt ja kauhuissaan" hyökkäyksestä.

4:52
Salman Rushdieta puukotettu New Yorkissa – ulkomaantoimittaja kertoo, mitä kirjailijan tilanteesta nyt tiedetään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja