Kirjailija Reijo Mäki sivaltaa somen "inkapipo-intellektuelleja" – "Nuoret taiteilijat joutuvat vavistuksella miettimään jokaista sanaansa"

Erikoishaastattelussa Reijo Mäki 12:45

Dekkarikirjailija Reijo Mäki jatkaa yksityisetsivä Jussi Vareksen tarinaa tuoreella Sulhasmies-romaanilla. MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleelta Mäeltä kysyttiin muun muassa nykyisestä keskusteluilmapiiristä sekä hänen suhteestaan kirjojensa päähenkilöön.

Mäeltä kysyttiin esimerkiksi, onko Jussi Vares hänen alter egonsa vai paras lapsuudenystävänsä.

– Ei ole kyllä kumpaakaan, eikä edes kaveri. Pyrimme välttelemään toisiamme pääsääntöisesti. Tosin arvomaailmassa on tiettyjä yhtäläisyyksiä, mutta emme ole toistemme kopioita, naurahti kirjailija.

Sosiaalisen median ulkopuolelle jättäytynyt Mäki otti ohjelmassa myös kantaa somen ylivarovaiseen keskustelukulttuuriin.

Mäki kokee, että taiteilijoiden vapautta pyritään suitsimaan somen ”toverituomioistuimien” suunnalta. Esimerkkinä hän mainitsee tapaukset, joissa näyttelijä ei saisi näytellä toiseen etniseen ryhmään kuuluvaa hahmoa.

Hän käyttää kovaäänisimmistä kriitikoista termiä ”inkapipo-intellektuellit”. Miehen omaan kirjoittamiseen heidän sanomisillaan ei kuulemma ole vaikutusta.

– Mutta nuoret taiteilijat joutuvat vavistuksella miettimään jokaista sanaansa, teostaan ja lähestymiskulmaansa. Heitä vartioidaan ja kun he joutuvat ulos kuvioista, he ovat ulkona, Mäki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat