"Kiitos Ruotsin kansalle, minä sain prinssini!" Victorian häät hetki hetkeltä

MTV3.fi seuraa Victorian häitä hetki hetkeltä koko päivän ja illan 19.6.2010. Kaikki ajat Suomen aikaa.

01.37

TV-kamerat sammutetaan ja juhlat jatkuvat yksityisinä. Myöhemmin yöllä on luvassa kasaribileet muun muassa Roxetten tahtiin.

01.31

Hääpari johdatetaan salin keskelle tanssiryhmän toimesta. Victoria ja Daniel aloittavat näyttävästi harjoitellulla kuviolla häävalssinsa ja saavat yleisöltä aplodit. Väki alkaa taputtaa laulun mukana sen keskivaiheilla. Victoria vinkkaa muita mukaan tanssiin ja kuningasparin tulee mukaan Danielin vanhempien kanssa valssin loppumetreillä.

Seuraavaksi Silvia tanssii Olle Westlingin ja kuningas Eva Westlingin kanssa. Daniel hakee tanssiin Silviaa morsiammen rupatelessa vieraiden kanssa.

01.25

Häiden aikataulu on puolisen tuntia myöhässä alkuperäisestä. Viimein on häävalssin aika

01.10

Romeo ja Julia -niminen tanssi- ja lauluryhmä johdattaa vieraat kakun luota tanssisaliin jonka nimi on Vita Havet, valkoinen meri.

00.44

Victoria sai käteensä veitsen kakunleikkausta varten kuninkaanlinnan Bernadotte-galleriassa ja kutsuu morsiusneitonsa lähemmäksi maistamaan herkkua.

Iloinen kruununprinsessa on käätäissyt pitkän huntunsa rennosti käsivarrelleen tungoksessa. Kesken kakunsyönnin nähdään jälleen pieni herkkä hetki, kun Victoria sipaisee nopeasti miehensä poskea tämän syödessä kakkua omalta lautaseltaan.

Kakku on niin mieletön, että joku kuninkaallisista vieraistakin nostaa kännykkäkameransa esille ja ottaa kakusta kuvan.

00.35

Illalliset päättyivät ja väki suuntaa saliin, jossa bileiden, hääkakun leikkauksen ja häätanssin on määrä alkaa.

00.20

Daniel pitää puheen joka alkaa: Victoria, minun sydämeni prinsessa. Lue juttu:

00.07

Jälkiruoka tuotiin viimein pöytään. Hääkakun leikkaukseen vajaa tunti.

23.49

Prinssi Danielin isä Olle Westling pitää puheen.Hän muistelee perheen retkeä puolukkametsään, Danielin munuaissairautta ja kehoittaa morsiusparia olemaan keskenään tiimi.

Puhe päättyy hurraa-huutoihin ja skoolaukseen.

23.44

Illallinen on loppumaisillaan ja pian on hääkakun leikkauksen aika. Lue kakun strategiset mitat:

22.45

Kuningas Kaarle XVI Kustaan puhe alkaa englanniksi, ja jatkuu ruotsiksi.

- Hyvät vieraat. Tämä on ennenkaikkea minun hääpäivänä, kuningas naurattaa kansaa puheen aluksi.

Hän vie kuningatar Silvialle vaaleanpunaisen ruusun ja sali repeää suuriin suosionosoituksiin.

Puhe on pitkä ja herkkä: kuningas puhuu Ruotsin kansan tuesta tulevalle kuningattarelleen, avioliitosta, luottamuksesta ja toivotti Danielin tervetulleeksi perheeseen.

Silvia joutui pyyhkimään kyyneleitä useaan otteeseen puheen aikana.

Lopuksi 550 vierasta nousi seisomaan ja lausui nelinkertaisen hurraa-huudon morsiusparille sekä skoolasi.

22.24

Virallisessa hääposerauksessa on mukana kymmeniä ihmisiä, bongaatko Halosen joukosta? Katso kuva

22.07

Virallinen hääkuva tuli julki, mukana morsiusneidot ja sulhaspojat.

Lapset ovat vasemmalta oikealle: Vera Blom, prinsessa Catharina Amalia, Giulia Sommerlath, prinsessa Ingrid Alexandra, Vivien Sommerlath, Madeleine von Dincklage, Leopold Sommerlath, Ian De Gee, Hedvig Blom ja prinssi Christian.

21.50

Hääillallisen täydellinen menu löytyy nyt : mukana muun muassa hummeria ja kaviaaria!

21.26

Tarja Halonen pääsi istumaan pääpöytään vain muutaman vieraan päähän hääparista!

21.24

Kaikki vieraat ovat paikoillaan. Kuningas toivotti juuri kaikki vieraat tervetulleiksi.

20.59

Tämä kuva kertoo jotain tämän päivän tunnelmasta. Norjan kruununprinsessa Mette-Marit ei pystynyt pidättelemään kyyneleitä kuninkaanlinnan parvekkeella kun pari palasi venematkalta linnaan. Kuvassa näkyy vasemmalta oikealle kuningatar Silvia, prinssi Daniel ja hänen isänsä Olle Westling, ylempänä Tanskan kruununprinsessa Mary, Hollannin kruununprinsessa Maxima ja Mette-Marit.

20.45

Hovin tiedotteen mukaan illallispöydän kukissa nähdään riemunkirjavia veripisaraa, liljoja ja poimulehtiä. Seinät on koristeltu pinkeillä kukilla: niistä on ikään kuin tehty seinätauluja.

Valtiosali on rakennettu vuonna 1717 ja tämä illallinen on suurin tilaisuus jota koskaan on vietetty siellä.

20.30

Illallinen tarjoillaan kuninkaan linnan valtiosalissa jonne vieraat ovat matkalla parasta aikaa. Saliin on katettu pyöreitä pöytiä 38 kappaletta vähempiarvoisille vieraille, korkea-arvoiset vieraat istuvat salin keskellä pitkässä suorassa yhteisessä pöydässä. Tuo pöytä on huikeat 32 metriä pitkä.

20.16

Victorian rento puhe yllätti kaiki: kuninkaallisissa häissä ei tällaisia tunteenpurkauksia ole totuttu näkemään. Victorian puhe sanasta sanaan oli seuraavanlainen ruotsiksi.

Kära, kära vänner, jag vill börja med att tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins.

Vi, min make och jag, är så otroligt glada och väldigt tacksamma för att så många vill vara här och fira tillsammans med oss.

Det är en enorm upplevelse, det är vår absolut största dag hittills i vårt liv. Att känna ert stöd betyder mer för oss än ni någonsin skulle kunna förstå. Det är något otroligt.

Idag är en dag som vi kommer att bära med oss i våra hjärtan för resten av vårt liv. Tack!

Suomeksi puheen löydät

19.33

Kuninkaallinen ja arvovieraiden joukko kokoontuu linnaan kuviin ja coktaileille, hääillallinen alkaa klo 21.00. Katso sillä välillä kuninkaallisten vieraiden iltapukuja

19.26

Nyt puhuu Victoria:

- Haluan kiittää Ruotsin kansaa, te olette antaneet minulle minun prinssini. Olemme hyvin onnellisia ja kiitollisia että juhlitte kanssamme. Tämän päivän muistamme koko lopun elämämme. Kiitos.

19.24

Kuningas nousi puhumaan tuhansille terassin edessä olleille ihmisille. Kuningas nostatti parin kunniaksi nelinkertaisen hurraa-huudon.

19.07

Pari nousi viimein terassille vilkuttamaan kansalle. Terassille kokoontui myös arvovieraiden satapäinen joukko. Kuoro esiintyy parille ja vieraille terassin alapuolella.

18.51

Paria odotetaan hetkenä minä hyvänsä kuninkaanlinnan parvekkeelle tervehtimään kansaa.

18.38

Pari rantautui venematkalta kuninkaanlinnan eteen. Katso suoraa videolähetystä

18.31

18 Jas 39 -hävittäjää ylittää vastavihityn parin laivan lentäen onnen apilan muotoisessa muodostelmassa. Korkeutta hävittäjillä on ylityshetkellä noin 400 metriä, ja ne lentävät 400 kilometrin tuntivauhtia.

Tasavallan presidentti Tarja Halonenkin odotti paria saapuvaksi innoissaan.

18.22

Skeppsholmenin saaren kärjestä ammutaan parin kunniaksi kunnialaukauksia. Myös HMS Visborg, Ruotsin laivaston sota-alus, ampuu laukauksia.

18.06

Pari astuu Vasaorden-alukseen, joka on viralliselta termiltään sluuppi. Alus on sama jolla Victorian vanhemmat purjehtivat häissään vuonna 1976. Alus on kopio alkuperäisestä, vuonna 1773 tehdystä aluksesta. Sluupissa on kolme upseeria ja 19 sotilassoutajaa, joista yksi on varamies.

17.49

Kruununprinsessaparin kulkue ohittaa Stureplanin, joka on tunnettu muun muassa luksusyökerhokeskittymästään. Kulkue jatkuu luksuskaupparivistön hallitsemaa Birgerjarlsgatania pitkin rantaa kohti. Myös Stureplanilla on yhtye soittamassa.

17.42

Sergelin torin ympäristö on täynnä ihmisiä! Tukholman poliisi arvioi, että katujen varsilla on yhteensä satoja tuhansia ihmisiä. Myös suomalaisia on ollut reitin varrella, sillä Suomeen lähtevät lautat myöhästyttivät lähtöajankohtaansa kello 19.00 asti jotta ihmiset näkisivät vilauksen parista.

Tukholman metro oli lauantaina myös ilmainen häiden kunniaksi, joten ihmisten on olut helppo päästä paikalle.

17.32

Yhteensä 150 metriä pitkä kulkue, jonka keskivaiheilla Victorian ja Danielin vaunut ovat, lähti juuri liikkeelle Suurkirkon pihalta. 4,2 metriä pitkät juhlavaunut, joissa pari istuu, vetää neljä hevosta ja ne on valmistettu vuonna 1900. Vaunut on verhoiltu silkillä. Hevosia kulkueessa on 78 kappaletta.

17.28

Pari seisoo kirkon portailla ja odottaa hevoskuljetustaan jo toisen kuoron laulaman laulun ajan. Ja viimein nähdään suudelma!

17.24

Häät ovat ohi ja arvovieraat kävelevät kirkosta takaisin kuninkaanlinnaan. Pari lähtee pian kulkemaan Tukholman ympäri hevossaattueessa.

Päivän kestänyt odottaminen kesäsäässä oli liikaa yhdelle kuninkaanlinnan pihalla vartioineelle sotilaalle ja hän pyörtyi kesken päivää.

17.17

Päätösmusiikkina kuultiin kaunis "When you tell world you`re mine". Koko vihkimisen ohjelma alusta loppuun musiikkeineen ja esiintyjineen löytyy

17.14

Lue arkkipiispan koko koskettava, rakkautta täynnä ollut puhe

16.55

Daniel joutui pusertamaan sormuksen paikoilleen Victorian vasempaan nimettömään kaksin käsin!

16.52

Victoria sanoi pehmeällä äänellä "Ja" papin kysymykseen. Juuri tällä hetkellä Danielista tuli protokollan mukaan Hänen kuninkaallinen korkeutensa prinssi Daniel. Hänen toinen arvonimensä on Länsi-Götanmaan herttua, Victoria on ollut syntymästään asti Länsi-Götanmaan herttuatar.

Daniel joutui pyyhkimään kyyneleitä.

16.48

Ensimmäinen musiikkiesitys päättyy ja arkkipiispa Anders Wejryd puhuu parille alttarilla. Wejryd on sonnustautunut kultakoristeltuun silkkiseen kaapuun, jota käytettiin ensi kerran jo vuonna 1751. Arkkipiispaa toimituksessa auttavat Lundin piispa Antje Jackelen, ylihovisaarnaaja Lars Göran Lönnermark ja Tukholman tuomiorovasti Åke Bonnier.

16.39

Victoria kävelee alttarille isänsä saattamana, kirkon puolivälissä Daniel tulee morsiantaan vastaan. Victorian puvun kaikki yksityiskohdat

Kymmenen morsiuneitoa ja sulhaspoikaa astelee kirkkoon. Victorian kummilapsista mukana ovat Victorian serkku Vivien Sommerlath, 14, Alankomaiden prinsessa Catharina-Amalia, 6, vapaaherratar Madeleine von Dincklage, 11, Tanskan prinssi Christian, 4, Kreikan prinssi Konstantin Alexios, 11 sekä Leopold Lunden Sommerlath, 7. Muina osallistujina nähtiin Norjan prinsessa Ingrid Alexandra, 6, Danielin sisarentyttäret Vera, 6, ja Hedvig, 11 sekä Ian de Geer, 8.

16.33

Victoria saapuu kirkkoon isänsä kanssa.

16.25

Prinsessa Sibyllan diadeemin valinnut prinsessa Madeleine, ja brasilialaisen tiaran valinnut Silivia saapuivat kirkkoon. Sulhanen saapui kirkkoon parin vanavedessä.

16.17

Tasavallan presidentti Tarja Halonen saapuu kirkkoon! Halonen on valinnut puvukseen saman tummansinisen iltapuvun, joka hänellä on olut Linnan juhlissa. Pentti Arajärvi on protokollan mukaisesti frakissa.

16.14

Morsiusneidoilla ja sulhaspojilla on seuraavanlaiset asut: silkkiorganzamekot ja valkoiset ballerinatossut. Pojilla on meriaiheiset puvut, Bernadotte-suvun perinteiden mukaan.

16.09

Kuninkaan sisarten tiarat paljastettiin. Lue niistä

15.56

Hovi ilmoitti juuri, että Daniel saa Seraphimin ritarikunnan ristin häiden jälkeen.

15.53

Tässä järjestyksessä vieraat istuvat kirkossa altarin vieressä, huomaa että tärkeimpien vieraiden joukossa on myös tasavallan presidentti Tarja Halonen! Jos maa on merkitty kaksi kertaa, tarkoittaa ensimmäinen kruununprinssiparia, jälkimmäinen hallitsijaa.

Lichtenstein, Alankomaat, Belgia, Luxemburg, Entinen Jugoslavia, Romania, Kuninkaan sisaret, Kreikka, Bulgaria, Espanja, Norja, Tanska, Japani, Monaco, Luxemburg, Suomi, Jordania, Islanti, Belgia, Norja, Alankomaat, Espanja, Tanska, Daniel Westlingin perhe, prinsessa Madeleine, prinssi Carl Philip ja kuningaspari.

15.45

Ensimmäisen kerran Ruotsin kuninkaallisia vihittiin tässä Suurkirkossa vuonna 1531, tuolloin toisensa saivat Kustaa Vaasa ja Katarina av Sachsen-Lauenberg. Enää 45 minuuttia siihen että näemme Victorian hääpuvun!

15.40

Kirkossa soitetaan odottaville vieraille tismalleen samaa musiikkia kuin mitä kuuliin 34 vuotta siten kuningasparin häissä.

Kirkkoon on saapunut vieraista muun muassa Espanjan, Kreikan, Bulgarian ja Belgian kuninkaallisten perheiden jäseniä. Järjestys, jossa vieraat tulevat, on tarkkaan etukäteen protokollan ja istumajärjestyksen mukaan mietitty.

15.35

Vihreän puolueen kansanedustaja Ville Niinistö tuli juuri kirkkoon isoisänsä vanhassa frakissa! Hänen vaimollaan, Ruotsin Vihreän puolueen puheenjohtaja Maria Wetterstrandilla oli kuviollinen mustavalkoinen iltapuku.

15.30

Tältä kirkossa näyttää sisällä kukkien kanssa! Pommikoirat tarkistavat vielä viimeisen kerran kirkon ennen seremonian alkua. SVT:llä näytettiin kuvissa juuri alttaria, se on upea vaaleanpunaisine kukkineen. Alttarin edessä on myös korkeat kunniamerkit jotka Daniel saa rintapieleensä, kunhan Victoria vain sanoo "Ja".

Tärkeimmät kuninkaalliset vieraat alkavat tulla kirkkoon noin kello 16.00 joten muista katsoa MTV3:n suoraa lähetystä alusta asti.

15.19

Seuraa suoraa TV4:n lähetystä häistä

15.01

Ensimmäinen bussillinen vieraita on saapunut sisään kirkkoon! Ja kyllä, vieraita kyyditään kirkkoon bussilla, jotta kaikki pääsisivät paikalle ajoissa ruuhkaisen Tukholman läpi. Ensimmäisenä kirkkoon odottelemaan joutuvat vähempiarvoiset vieraat, kuninkaalliset ja arvovieraat sekä lähiperhe saapuvat vasta minuutteja ennen seremonian alkua.

Koko vieraslistan voit lukea

14.49

Aftonbladet kertoo, että linnan ympäristö siivottiin huolella niin roskista kuin polkupyöristä ja autoista puolenpäivän aikaan. Yksi auto jäi jäljelle, prinssi Carl Philipin sininen volvo, jota työntekijät eivät kehdanneet alkaa siirtää. Hovin työntekijä viimein tuli paikalle, ja ajoi auton turvaan.

14.41

Daniel Westling on lähtenyt Drottningholmin linnasta matkalle kohti kuninkaanlinnaa.

14.39

Hovi vahvisti juuri, että sadekuurojen mahdollisuus on niin pieni, että pari matkustaa avovaunuissa kaupungin ympäri. Varalla pidettiin suljettuja vaunuja.


14.24

Häihin on lennätetty kukkia Kolumbiasta asti. Suurkirkon koristeissa tullaa näkemään muun muassa vaaleansinisiä lobelioita ja myös koivunlehtiä.

Kirkkoon on myös rakennettu huikeat kuusi metriä korkea kukkapilari. Portaikkoon alttarin edessä on sijoiteltu vaaleanpunaisia kesäkukkia ja sen molemmin puolin on rakennettu siniset kartiot kukista.

Noin 60 vapaaehtoista Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista ovat tehneet loppulliset kukkakoristeiden viimeistelyt perjantai-iltana.

Häät on Victorian toiveen mukaan pyritty tekemään niin ekologisiksi kuin mahdollista. Myös nämä koristeissa käytetyt leikkokukat ovat tuotettu ekologisesti. Kolumbialaisiin kukkiin jouduttiin osin kuitenkin turvautumaan koska tiettyjen kukkien aika ei ole vielä Ruotsissa.

14.16

Muotiblogistina tunnettu Ebba von Sydow työskentelee nykyään Ruotsin yleisradiossa SVT:ssä ja on yksi kirkkoon sisälle kutsutuista toimittajista. Suomesta himoitun pooli-paikan sai Helsingin Sanomien Anna-Liisa Kauhanen. Myös Expressen-iltapäivälehden toimittaja John T Lindwall, joka juuri kirjoitti kirjan Victoriasta, nähdään myös kirkossa. Tiesitkö muuten, että Lindwall aloitti uransa vuonna 1995 paparazzikuvaajana!

14.05

Expressen raportoi Eritrean suurlähettiläs Yonas Manna Bairun lähteneen juuri matkalle häitä kohti. Jos et tiedä miksi tämä on uutisoinnin arvoista, lue tämä juttu:

14.01

Abban Benny Andersson asteli juuri sisään Tukholman suurkirkkoon!

13.58

Suomesta Tukholmaan seilanneella häälaivalla vihittiin useita hääpareja ja se toi täyden lastin vieraita juhlapäiväksi Tukholmaan. Kuopiolaisia naisia prinsessa-tiarat päässään aamuvarhain terminaalissa: Riikka Karhunen (vas.), Tuulikki Karhunen, Sohvi Almila, Pauliina Kauppinen ja Tiina Karjalainen.

13.52

Tiesitkö muuten, että Daniel Westling on syntynyt samana päivänä kuin kuningas Kaarle XVI Kustaa nousi valtaistuimelle eli 15.9.1973? Lue lisää Danielista

13.34

Ruotsalaisen Roxette-yhtyeen Per Gessle ja Marie Fredriksson saapuivat suurkirkolle.

13.32

Hullu ei ole se joka pyytää, vaan se joka maksaa, eikös se niin mennyt? "Häämakkarassa" ei toki ole mitään vikaa, mutta hää-sanan on lisännyt 20 kruunun nakkiin mukavan lisän hintaan. Katso kuvia häiden valmisteluista

13.20

Hääjuhlallisuudet ovat olleet käynnissä Daniel Westlingin kotikaupungissa Ockelbossa koko päivän. Kylässä järjestetään näyttävä kansanjuhla isoine tv-screeneineen. Väri kerääntyi jo heti aamusta alkaen läheiseen Wij-puutarhaan aamiaiselle.

Lue lisää kunnan juhlista Ockelon nettisivuilta.

13.14

Perjantaina kohuttiin että Victorian ja Danielin hääsuklaiden tekoon on käytetty lapsityövoimaa, lue lisää . MTV3.fin Uutistoimitus raportoi nyt, että suklaat ovat tehneet hyvin kauppansa Suomessakin.

13.05

Kiinnostaisiko vihkimiseen osallistuvan Tukholman tuomiorovasti Åke Bonnierin mietteet ennen häitä? Lue ne Åken blogista täältä!

Arkkipiispa Anders Wejryd vihkii parin noin tasan kello 17.00, mutta hänellä on kolme "apulaista" alttarilla.

12.47

Kuningatar Silvia, kuningas Kaarle XVI Kustaa, prinsessa Madeleine ja prinssi Carl Philip lähtivät juuri Drottningholmin linnasta Tukholman linnaan valmistautumaan häihin.

12.30

Kirkkoon menee kolmen hengen pieni yhtye, ruotsalaistoimittajien mukaan kyseessä on Daniel Westlingin sukulaisia, jotka harjoittelevat vihkiseremoniaa varten.

12.10

Victorian hääpuvun suunnittelijaksi veikattu Pär Engsheden saapui linnaan mysteerisen pukupussin kanssa. Hän joutui keskustelemaan paikalla olevan poliisin kanssa sisäänpääsystä. Lue kenen suunnittelijan 10 000 euron arvoinen asu Victorialla oli yllä perjantaina

Muiden trendikkäiden kuninkaallisten iltapukuvia voit ihailla

12.05

37-henkinen kuoro saapui suurkirkkoon viimeisiä harjoituksia varten. Kuorolaiset ovat pukeutuneet jo esiintymisasuihinsa, musta-valkoisiin kokonaisuuksiin.

12.00

Suurkirkon lähistöllä olevat kodit, mottelit ja kaupat suljetaan, niistä ei saa poistua enää uudelleen ennen iltaa kuin takaoven kautta, jos sellaista on. Poliisi asettuvat paikoilleen perheiden koteihin, joiden ikkunat ovat suurkirkolle päin. Ei kuitenkaan tarkkaillakseen perheitä, vaan suurkirkon lähialuetta mahdollisten häiriöiden varalta.

Tukholmalaiset ovat jo asettuneet hääparin tulevan reitin varrelle sankoin joukoin. Myös Skeppsholmenin saarella on paljon ihmisiä ihastelemassa kuninkaallisia aluksia: Tanskan kuningattaren HDMY Danneborgia, Norjan kuninkaan HNOMY Norgea ja Ison-Britannian HMS Kentiä.

10.30

Victorian mentori, hovin entinen lehdistöpäällikkö Elisabeth Tarras-Wahlbeg saapuu linnaan.

9.50

Vihkimistilaisuudessa esiintyvä laulaja Agnes Carlsson saapuu Suurkirkkoon harjoituksiin. Kirkkoa on remontoitu 1,5 miljoonalla, katso kuvat ja video kirkosta

9.48

Kruununprinsessa Victoria lähtee Drottningholmin linnasta suuntanaan Tukholman kuninkaanlinna hopeanharmaalla BMW:llä. Victoria on siis varannut ainakin kuutisen tuntia meikkiä, kampausta ja pukemista varten. Victoria säteili upeana perjantaina, umpirakastuneena. Lue siitä lisää

8.54

Sinistä mattoa levitetään kuninkaanlinnan ja Suurkirkon väliin, jotta 1 200 vieraan kulku kirkosta linnaan sujuu mukavasti. Hääpäiväksi on luvattu 16-18 astetta lämmintä, ja melko aurinkoista. Muutamaa sadekuuroa pelätään iltapäivälle. Katso jatkuvasti päivittyvä kuvagalleria

06-08

Ympäri Ruotsin lukuisat hääjunat lähtevät liikkeelle kohti Tukholmaa. Julkisen liikenteen helpottamiseksi Tukholman joukkoliikenne on lauantaina ilmaista jotta se kannustaisi ihmisiä jättämään autojaan kotiin.

(MTV3 - Heli Kettunen)

Lue myös:

    Uusimmat