Kiinan kansankongressi hyväksyi kiistellyn Hongkong-lain

1:56
Video: Kiina kiristää otettaan Hongkongista kiistellyn lain avulla.

Kiinan parlamentti on hyväksynyt esityksen Hongkongin uudeksi turvallisuuslaiksi. Se muun muassa kieltää terroristisen, kumouksellisen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantavan toiminnan alueella.

Päätös oli odotettu, sillä muodollisesti Kiinan parlamenttina toimiva kansankongressi hyväksyy kumileimasimen tavoin sen käsittelyyn tulleet esitykset.

Turvallisuuslakiesitys on saanut aikaan laajoja levottomuuksia Hongkongissa. Mielenosoittajat pelkäävät lain käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

Hongkongissa on ollut useina päivinä rajua yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisin välillä.

Turvallisuuslain ohella tunnelmia on kiristänyt Hongkongin omassa parlamentissa käsittelyssä ollut laki, joka kieltää Kiinan kansallislaulun halventamisen.

Hongkong voi menettää Yhdysvaltain myöntämiä kauppaetuja

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo totesi eilen, ettei maa voi enää pitää Hongkongia aiempaan tapaan Kiinan itsehallinnollisena alueena. Päätös voi merkitä sitä, että Hongkong menettää Yhdysvaltain sille myöntämiä kauppaetuja. Jatkotoimista päättäminen kuuluu presidentti Donald Trumpille.

Kiina torjui eilen myös Yhdysvaltain ehdotuksen tuoda Hongkongin tilanne YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn.

Pitkään Britannian hallintaa kuulunut Hongkong siirtyi Kiinalle vuonna 1997. Osapuolet sopivat alueen tulevaisuuden periaatteeksi "yksi maa, kaksi järjestelmää". Hongkongille jäi siten laajat oikeuden päättää omista asioistaan lukuun ottamatta puolustusta ja ulkopolitiikkaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja