Kiinalta kehotus ihmisille viruksen levitessä: Pysykää pois Wuhanin kaupungista

Katso kartalta, miten koronavirus on levinnyt Kiinasta – uusi tauti on vaatinut nyt yhdeksän ihmisen hengen 5:31

Yli 400 kiinalaisen tiedetään saaneen uuden koronaviruksen, jonka uskotaan lähteneen liikkeelle Wuhanista.

Kiinalaisia kehotetaan pysymään pois miljoonakaupunki Wuhanista. Samoin Wuhanin asukkaita on kehotettu pidättäytymään matkustamasta muualle. Viranomaiset pyrkivät näin suitsimaan yhdeksän ihmistä tappaneen uuden koronaviruksen leviämistä.

Viruksen arvellaan lähteneen liikkeelle juuri Wuhanista torilta, missä myytiin laittomasti villieläimiä. Wuhanissa on 11 miljoonaa asukasta, ja se on myös merkittävä liikenteen solmukohta.

– Toivomme, että ihmiset eivät tule Wuhaniin, jollei se ole välttämätöntä, kaupungin pormestari Zhou Xianwang painottaa valtiontelevisiossa.

Taustatukea tuli kansallisesta terveyskomissiosta, jonka korkea-arvoisen edustajan mukaan on parasta, että Wuhaniin tai sieltä pois matkustetaan vain, jos siihen on tarvetta.

Suuri viruksen leviämiseen huolenaihe liittyy kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan. Lomat ovat alkamassa perjantaina, ja miljoonat kiinalaiset matkustavat muualle täpötäysillä junilla.

Wuhan on omalta osaltaan perunut vuoden vaihtumiseen liittyvää juhlintaa, niiden joukossa rukoustapahtuman, johon osallistui viime vuonna 700 000 turistia. Myös teatteriesitykset on peruttu ja museot suljettu. Lento- ja rautatieasemilla on ryhdytty monitoroimaan ihmisten ruumiinlämpöä, ja vastaavia mittauksia tehdään kuljettajille valtateiden tarkastuspisteillä.

Taudin vuoksi myös Tokion 2020 olympialaisten karsintaturnauksia siirretään pois Kiinasta. Tokion olympiajärjestäjät kertoivat keskiviikkona, että kisojen nyrkkeilykarsinta ja naisten jalkapallokarsinta viedään Wuhanista toisiin kohteisiin.

Samassa kategoriassa sarsin kanssa

Suurin osa viruksen aiheuttamista tautitapauksista on todettu Wuhanissa. Kaupungin viranomaiset ovat tiukentaneet toimiaan sen jälkeen, kun heitä on arvosteltu siitä, etteivät he ryhtyneet ajoissa ja riittäviin toimiin viruksen leviämisen estämiseksi.

Kiinan hallitus on luokitellut hengitysteitse leviävän viruksen samaan kategoriaan vuosina 2002–2003 riehuneen sars-epidemian kanssa. Tämä tarkoittaa muun muassa sairastuneiden pakollista eristämistä ja mahdollisia rajoituksia matkustamiseen.

– Tehostamme tutkimusta tunnistaaksemme taudin lähteen ja tarttumistavan, Kiinan terveysviranomaisten edustaja Li Bin toteaa.

Kiinan viranomaisten mukaan tartunnan saaneita on lähes 450. Vielä eilen kerrottiin, että tartunnan saaneita olisi reilut 300. Kiinan terveysviranomaiset ovat myös varoittaneet, että virus voi muuttua ja levitä edelleen.

WHO pohtii illalla tilannetta

Virusta on löytynyt jo Kiinan ulkopuoleltakin. Yhdysvaltojen viranomaiset kertoivat eilen ensimmäisestä vahvistetusta koronavirustartunnasta maan rajojen sisällä, Seattlen kaupungin lähellä. Yhdysvalloissa asuva potilas oli tullut viime viikolla Wuhanista. Mies on sairaalahoidossa viranomaisten mukaan varotoimenpiteenä, mutta hänen tilaansa kuvataan hyväksi.

Yhdysvallat on käynnistänyt tehostetut lentokenttätarkastukset tartunnan saaneiden havaitsemiseksi. Myös Kiinan naapurimaissa on aloitettu tehostettuja lentokenttätarkastuksia. Virusta on havaittu ainakin Thaimaassa, Japanissa, Taiwanissa ja Etelä-Koreassa.

Maailman terveysjärjestö WHO kokoontuu illalla Suomen aikaa keskustelemaan viruksesta. WHO:n on määrä päättää, julistaako se viruksen takia kansainvälisen kansanterveyden hätätilan.

Lue myös:

    Uusimmat