Mainos

Kiina uhittelee Taiwanille

Kiina varoittaa Taiwania siitä, että se on etenemässä kohti monumentaalista katastrofia hylkäämällä "Yhden Kiinan" politiikan, joka on auttanut ylläpitämään Itä-Aasian vakautta jo vuosikymmeniä. Kiina uhkaa Taiwania mm. kauppapakoitteilla.

Kiina muistuttaa myös, että syksyksi suunniteltu historiallinen hallitusten välinen tapaaminen saattaa olla mahdoton, jos Kiina ei saa selvitystä Taiwanin presidentin Lee Teng-huin lausunnoista. Kiinan kommunistijohtajat ovat tuohtuneet Leen tuoreesta lausunnosta, jonka mukaan maa hylkää opin yhdestä yhtenäisestä Kiinasta sekä eilen annetusta ilmoituksesta, että tulevat neuvottelut voitaisiin käydä valtioiden välisinä.

Kiina pitää Taiwania itsestään eronneena maakuntana. Alle 30 maata on tunnustanut Taiwanin itsenäiseksi valtioksi. Yhdysvallat on ilmoittanut tukevansa edelleen "Yhden Kiinan" politiikkaa.

"Neuvotteluja, ei sotaa"

Taiwan kehotti Kiinaa ratkaisemaan osapuolten väliset erimielisyydet neuvottelemalla, ei sodalla.
-Tulemme varmasti käyttämään kaikkia mahdollisia tapoja selittääksemme Kiinalle rakentavat näkökohtamme. Tällaisten asioiden ratkaiseminen sodalla ei kuulu kansakuntien kylmän sodan jälkeiseen tapaan toimia. Meidän tulee neuvotella, sanoi taiwanilainen veteraanipoliitikko Lin Chong-pin Reuters-television haastattelussa.

Lin sanoi, että Taiwan yrittää entistä voimakkaammin suostutella Kiinaa toteuttamaan lokakuuksi suunnitellun Taiwanin kysymyksen neuvottelijan Wang Daohanin matkan Taiwaniin. Linin mukaan matkaa ei ole ainakaan virallisesti vielä peruttu. Linin mukaan Taiwanin vuosikymmeniä noudattaman "Yhden Kiinan" politiikan hylkääminen oli pitkään jatkuneen kehityksen tulos, eikä sillä ole mitään tekemistä Taiwanissa maaliskuussa vuonna 2000 pidettävien presidentinvaalien kanssa.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.