Mainos

Kiina ja Venäjä solmivat rajasopimuksen

Kiinan ja Venäjän johtajat solmivat aamulla rajasopimuksen, joka ratkaisee maiden kiistellyn rajalinjan. Sopimusta on luonnehdittu historialliseksi, sillä erimielisyydet rajalinjasta juontavat 1600-luvulle.

Kiinan ja Venäjän yhteinen rajalinja on 4 300 kilometrin mittainen. Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja Kiinan presidentti sekä puoluejohtaja Jiang Zemin solmivat sopimuksen Jeltsinin Kiinan-vierailulla.

Suurvaltojen johtajat solmivat samalla puitesopimuksen kaasuputken rakentamisesta Siperiasta Kiinan koillisosaan. Putken pituudeksi on suunniteltu 3 000 kilometriä.

Vaikka Kiinan ja Venäjän väliset suhteet ovat tasaisesti parantuneet 1980-luvun lopulta saakka, ei maiden kauppa ole kehittynyt samaa tahtia. Jeltsin haluaa lisätä kauppavaihtoa, joka oli viime vuonna vain 37 miljardia markkaa. Sitä ja täksi vuodeksi ennustettua 38 miljardin markan kauppavaihtoa pidetään surkean pienenä näin suurille maille, jotka ovat naapureita.

Suurhankkeisiin kuuluu myös venäläisen ydinvoimalan rakentaminen Lianyungangiin Koillis-Kiinaan 3,2 miljardilla dollarilla. Jeltsin matkustaa huomenna koilliskiinalaiseen Harbinin kaupunkiin, jossa asuu paljon venäläisiä. Presidentti Jetsinin Kiinan-vierailu on kolmipäiväinen.
(STT-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.