Kihinää ja valitusta – näin miesten ja naisten toiminta eroaa riitatilanteessa

Miehet ja naiset riitelevät eri tavalla – lue, miten!

Riitatilanteet ovat vaikeita – ja vielä vaikeampaa on, jos kumppani ei kuuntele? Mies ei vaan tajuu! Olisiko kyse kuitenkin eriävistä ilmaisukeinoista? The Atlantic selvitti, miten miesten ja naisten toiminta eroaa riitatilanteessa.

Kielentutkija DeborahTannenin mukaan miehet ovat kasvaneet ympäristössä, jossa puhuminen on kilpailua.

– Naisille tervehenkinenkin väittely on informaation välittämistä ja tukemista, Tannen sanoo.

Tannenin mukaan naiset näkevät kiistelyn asiana, jonka voi jättää kesken ja jatkaa myöhemmin. Miehet taas eivät halua pidentää riitatilannetta.

Discovery.comin selvityksen mukaan naiset yrittävät saada mielipiteensä perille kysymällä kysymyksiä joko ilmaistakseen vastalauseen tai kerätäkseen tietoa. Miehet ovat suoraviivaisempia, eivätkä välttämättä ymmärrä, että kyseessä on konfliktitilanne.

"Olet joko passiivinen tai narttu"

Miten riitelytapamme sitten eroavat? Baltimorelainen radioasema kysyi kuulijoiltaan, mitä he eivät voi sietää vastakkaisessa sukupuolessa. Miesten ykkösvastaus oli "argumentointikeinot". Miesten mukaan naiset sanovat voivansa hyvin, vaikkeivät oikeasti voikaan, ja voittavat riidat itkemällä.

Psykiatri Anna Felsin mukaan miehillä on historiallisesti ollut enemmän mahdollisuuksia ilmaista vihaa ja aggressiota esimerkiksi työpaikalla.

– Naiset ovat olleet jumissa puun ja kuoren välissä: olet joko passiivinen tai narttu, Fels kuvailee.

Felsin mukaan naiset myös ottavat riidat henkilökohtaisemmin kuin miehet.

– Heidän on vaikeampi päästää irti, Fels kuvailee The Atlanticissa.

Kirjailija SallyKoslowin mukaan naiset ovat hyvin passiivis-aggressiivisia.

– Siihen mennessä, kun "riitelemme", olemme jo ärsyyntyneitä, kihisemme hiljaisuudessa ja valitamme tilanteesta kaikille muille paitsi sille ihmiselle, joka meitä ärsyttää. Mielestäni miehet ovat tottuneempia reagoimaan tilanteen sattuessa, Koslow sanoo.

Naiset arvostavat anteeksipyyntöä

Ongelmiin voi olla yksinkertainen ratkaisu: Deborah Tannenin mukaan naiset arvostavat anteeksipyyntöä miehiä enemmän! Tannenin mukaan miehistä kuitenkin tuntuu, että vaatimalla anteeksipyyntöä naiset asettavat heidät heikompaan asemaan.

Ehkä kummankin sukupuolen olisikin siis jo aika ottaa vastuu omista tunteistaan ja tunnustaa rohkeasti töppäilynsä – anteeksipyynnön kera?

– Älä käännä toisen syyksi asioita, joissa toimit väärin. Pyri ymmärtämään toisen näkökulmaa. Asetu toisen saappaisiin. Jos et ymmärrä toista, ota tämä vihjeenä siitä, että sinun kannattaa pysähtyä kuulemaan vielä tarkemmin. Tarkista oletko ymmärtänyt oikein. Kysy avoimesti, älä oleta, Väestöliiton psykologiLotta Heiskanen ehdottaa.

– Mitä aikaisemmin kriisin selvittäminen aloitetaan, sitä varmemmin se selviää, parisuhdeterapeutti .

– Suhdetta pitää ravita. Kaikenlaisia tunteita voi ilmaista, jos ollaan vuorovaikutuksessa. Pitää olla terveen itsekäs, jotta omat tarpeet ja tavoitteet voi tuoda esille. Ei voi elää vain toisen elämää, sillä se voi kostautua.


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Lähde: The Atlantic

Kuva:

Lue myös:

    Uusimmat