Mainos

Kiasma rauhoittelee kohua kissantappovideosta

Kansalaiset ovat hermostuneet Kiasman kokoelmaan kuuluvasta videotyöstä, jossa näytetään kissan tappaminen.

Nykytaiteen museo Kiasma rauhoittelee kohua niin kutsutusta kissantappovideosta.

Kiasman kokoelmissa on viime aikoihin asti ollut taiteilija Teemu Mäen 15 vuotta sitten tekemä videokollaasi, jossa taiteilija on videoinut kissansa tappamisen. Viime aikoina kansalaisten sähköpostit ovat tukkeutuneet adresseista, joissa paheksutaan syvästi nykytaiteenmuseon päätöstä ostaa eläinrääkkäystä sisältävä video kokoelmiinsa.

Kiasma otti videotyön kokoelmiinsa vuonna 1994. Kansalaisia kuohuttaa se että Kiasma on ostanut eläinrääkkäysmateriaalia verovaroin.

Kiasman kokoelmaintendentti Marja Sakari sanoo, että videota aiottiin näytää ilman kissantappokohtausta. Mäki ei kuitenkaan suostunut tähän:

-My way-working progress -teokseen kuuluu paljon muutakin aineistoa. Aluksi kuvittelimme, että voimme näyttää videota ilman kissantappokohtausta. On väärin lynkata Teemu Mäki taiteilijana.

Mäki ei suostunut videon poistamiseen

Taiteilija Mäki ei ole suostunut kuuden sekunnin mittaisen Kissantappo-videon poistamiseen teoksestaan. Tämän vuoksi koko teos on ainoastaan tutkijoiden nähtävänä.

-Valtion taidemuseon tehtävänä on dokumentoida ja tallentaa sitä taidekeskustelua ja tapahtumia, joita taiteessa tapahtuu. On tärkeää ja merkityksellistä että teos on Kiasman kokoelmissa, missä se on tutkijoiden tavoitettavissa, sanoo Sakari.

Helsingin hovioikeus tuomitsi taiteilijan aikoinaan eläinrääkkäyksestä sakkoihin. Rangaistuksen kärsimisestä huolimatta lynkkausmieliala on viime aikoina ollut korkealla. Kansalaisilta on sadellut tappouhkauksia mm. Kiasman henkilökunnalle.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 17.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.