Monelle suomalaiselle uunin puhdistaminen on operaatio, joka sijoittuu isojen siivousten, kuten muuttosiivouksen ja joulusiivouksen yhteyteen.
Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku kertoo tiedotteessa, että on työssään nähnyt monia eri kuntoisia uuneja. Siksi hän suositteleekin uunin pesemistä huomattavasti useammin kuin monilla on tapana.
– Uuni kannattaa puhdistaa säännöllisesti ihan vaikka jokaisen paistokerran jälkeen. Näin uuni pysyy siistinä, Hakku kertoo.
Jos uuniin valuu rasvaa tai ruoka kiehuu yli, on siinä tilanteessa varsinkin syytä puhdistaa uuni heti uunin jäähdyttyä, eikä vasta joskus myöhemmin. Likainen uuni on luonnollisesti epämiellyttävän näköinen ja hajuinen, mutta Hakun mukaan puhdistamisen laiminlyömisellä voi olla myös taloudellisia seurauksia.
– Likainen uuni luonnollisesti käryää, eikä se miellytä silmääkään. Lisäksi se kuluttaa sähköä enemmän ja sitä kautta lisää käyttäjänsä sähkölaskua. Tämän lisäksi siitä on myös haittaa ruoan tasaiselle kypsymiselle, Hakku muistuttaa.
LUE MYÖS: 20-vuotias ihmetteli erästä asiaa uunissaan – sai tietää, että oli käyttänyt sitä oleellisella tavalla väärin koko ajan
Uunia puhdistaessa kannattaa olla tarkka mitä välineitä käyttää
– Älä käytä uunin putsaamiseen tai esimerkiksi pinttyneen lian irrottamiseen mitään terävää esinettä, kuten esimerkiksi veistä. Se saattaa naarmuttaa uunin pintaa ja tehdä ikävä jälkeä, Hakku toteaa.
