Puhdistatko sinäkin uunisi liian harvoin? Sähkölaskussa voi pian näkyä ikävä yllätys

Pesetkö sinäkin uunisi liian harvoin? – Sähkölaskussa voi pian näkyä ikävä yllätys 1:54
Videolla annetaan käytännönläheisiä vinkkejä uunin puhdistamiseen ja näytetään kuinka kuumasta vedestä, ruokasoodasta ja suolasta voi saada tehokkaan, sekä ekologisen puhdistusaineen kodinhoitoon.

Monelle suomalaiselle uunin puhdistaminen on operaatio, joka sijoittuu isojen siivousten, kuten muuttosiivouksen ja joulusiivouksen yhteyteen.

Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku kertoo tiedotteessa, että on työssään nähnyt monia eri kuntoisia uuneja. Siksi hän suositteleekin uunin pesemistä huomattavasti useammin kuin monilla on tapana.

– Uuni kannattaa puhdistaa säännöllisesti ihan vaikka jokaisen paistokerran jälkeen. Näin uuni pysyy siistinä, Hakku kertoo.

Jos uuniin valuu rasvaa tai ruoka kiehuu yli, on siinä tilanteessa varsinkin syytä puhdistaa uuni heti uunin jäähdyttyä, eikä vasta joskus myöhemmin. Likainen uuni on luonnollisesti epämiellyttävän näköinen ja hajuinen, mutta Hakun mukaan puhdistamisen laiminlyömisellä voi olla myös taloudellisia seurauksia.

– Likainen uuni luonnollisesti käryää, eikä se miellytä silmääkään. Lisäksi se kuluttaa sähköä enemmän ja sitä kautta lisää käyttäjänsä sähkölaskua. Tämän lisäksi siitä on myös haittaa ruoan tasaiselle kypsymiselle, Hakku muistuttaa.

Uunia puhdistaessa kannattaa olla tarkka mitä välineitä käyttää

– Älä käytä uunin putsaamiseen tai esimerkiksi pinttyneen lian irrottamiseen mitään terävää esinettä, kuten esimerkiksi veistä. Se saattaa naarmuttaa uunin pintaa ja tehdä ikävä jälkeä, Hakku toteaa.

Vahvasti emäksisiä aineita käytettäessä tulee käyttää suojahanskoja. Uunin pesuun ei kuitenkaan välttämättä ole pakko käyttää voimakkaita kemikaaleja, vaan sen puhdistamista voi koittaa myös kodeista löytyvillä yleisaineilla. 

– Olen kuullut, että hyviä tuloksia on saatu tekemällä tahnaa ruokasoodasta, suolasta ja kuumasta vedestä, Hakku sanoo.

Muun muassa Marttaliitto suosittelee kyseisen tahnan käyttöä ekologisempana vaihtoehtona uunin ja uunipeltien puhdistamisessa.

Yllä olevalla videolla annetaan käytännönläheisiä vinkkejä uunin puhdistamiseen ja näytetään kuinka kuumasta vedestä, ruokasoodasta ja suolasta voi saada tehokkaan, sekä ekologisen puhdistusaineen kodinhoitoon.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Rakennusyhtiö JM Suomen tiedote ja Marttaliitto

Lue myös:

    Uusimmat