Mainos

Kevät paljastaa kattojen lumenpudotusvauriot - Jäätä hakattu irti jopa kirveellä

Varsinkin Etelä-Suomessa katot ovat notkuneet lumen painosta, ja lumen pudottaminen on ollut tärkeää niin katon rakenteiden kuin ohikulkijoiden turvallisuuden takia. Moni taloyhtiö on joutunut tilaamaan lumenpudottajan sieltä, mistä sen on nopeimmin saanut, ja tarjolla on ollut monenlaista yrittäjää.

Vasta keväällä nähdään, miten monen katon rakenteet ovat kärsineet lumenpudottajien käsissä. Varsinkin peltikatot ovat saattaneet ottaa rajuakin osumaa jäätä ja lunta irrotettaessa.

- Kiinteistöliiton tietoon on tullut jo muutamia tapauksia, ja on oletettavaa, että niitä tapauksia paljastuu kevään myötä enemmän. Nythän kattorakenteet ovat vieläkin lumen peitossa, joten niitä ei ole päästy tutkimaan, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen.

Lumenpudotuksesta on voinut syntyä esimerkiksi peltikattovaurioita, jotka huomataan vasta kun lumi ja jää sulavat, ja vesi valuu mahdollisesti jopa asuinhuoneistoihin asti.

- Kaikki lumenpudottajat eivät ole olleet niin ammattitaitoisia kuin pitäisi olla. Lisäksi on myös vanhoja kattorakenteita, jotka rikkoutuvat helposti, varsinkin kun siellä on ollut jäätä, jota on jouduttu hakkaamaan irti.

Myös kaapelit ja rännit tarkistettava

Kärkkäinen korostaa, että suuri osa lumenpudottajista on todella ammattitaitoista väkeä, mutta räikeitäkin tapauksia on tullut vastaan.

- Lumenpudottajillahan on erilaisia välineitä. Jotkut irrottavat jäätä esimerkiksi kumivasaroilla, mutta on nähty niitäkin tapauksia, kun jäätä on hakattu kirveellä peltikatoilta. Tällöin katto tietysti rikkoutuu helpommin, Kärkkäinen sanoo.

Nyt, kun katot ovat vielä lumivaipan alla, ei vaurioita pysty vielä kunnolla näkemään. Kärkkäinen kehottaakin odottamaan kevättä ja lumen sulamista rauhassa.

- Lähtisin siitä, että jos kiinteistössä ilmenee kattovuotoja, niin katto tutkitaan sitten keväällä. Lumenpudotuksen yhteydessä on saattanut myös irrota sulatuskaapeleita ja rännejä, eli sekin on kevään myötä yksi ongelma.

Vaikka lunta ei toistaiseksi olekaan tulossa lisää, niin taloyhtiöillä ei ole vielä varaa huokaista. Kiinteistöliitosta muistutetaan, että taloyhtiöiden vastuulla on seurata kattojen lumitilannetta koko kevään ajan. Tänä talvena Kiinteistöliittoon on otettu suorastaan poikkeuksellisen paljon yhteyttä lumenpudotusasioissa.

- Kun Helsingissä Hakaniemessä mies jäi putoavan jään alle ja menehtyi, meille tuli aivan valtavasti puheluita niin toimittajilta kuin taloyhtiöiltäkin, Kärkkäinen kertoo.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.