Keväällä kuolleen NHL-pelaajan puoliso kertoo, miten tragedia tapahtui – kaikki alkoi viiltävästä päänsärystä, ja pian oli jo myöhäistä

NHL-pelaaja Colby Cave kuoli 25-vuotiaana 11. huhtikuuta, kun hän oli saanut vakavan aivoverenvuodon päiviä aiemmin puolisonsa vanhempien luona. Edmonton Oilersissa hyökkääjänä pelanneen Caven leski on kertonut tapahtumista ESPN:n verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessa.

Mittaamattoman suuren surun kokenut Emily Cave kertoo, miten hän ja miehensä Colby, Edmonton Oilersin organisaatioon lukeutunut NHL-hyökkääjä, viettivät viimeiset päivänsä.

Pariskunta oli vetäytynyt huhtikuussa Emilyn vanhempien luokse Ontarioon viettämään aikaa eristyksessä. NHL-kausi oli tauonnut koronaviruksen vuoksi.

– Colby ja minä olimme olleet naimisissa yhdeksän kuukautta. Tämä ei ollut sitä, mitä odotin ensimmäiseltä yhteiseltä vuodeltamme aviossa, mutta ainakin olimme yhdessä, Emily kirjoittaa.

Kohtalokkaana maanantaina 6. huhtikuuta Colby Cave sai soiton Oilersin vara-GM:ltä Keith Gretzkyltä. Tämä kertoi, että farmin ja edustuksen välillä liikkunutta hyökkääjää tarvitaan NHL-joukkueessa, kunhan kausi jälleen jatkuu.

– Se saa minut niin iloiseksi, että Colby tiesi sen. Hän oli menossa takaisin ylös Oilersiin, ja hän olisi yhden loukkaantumisen päässä pelaamisesta Stanley Cupin pudotuspeleissä. Keith oli lopulta viimeinen henkilö, jonka kanssa Colby puhui, minun lisäkseni, Emily sanoo.

Samana iltana Colby alkoi valittaa päänsärystä ja kertoi Emilylle kivun olevan kova.

– Colb ei ollut koskaan kipeä. Hänellä ei ollut koskaan flunssa, hän ei koskaan vilustunut, hän oli terveen ihmisen perikuva, Emily kuvailee.

Epäilykset heräsivät Emilyssä.

– Muistan sanoneeni, että ”mitä jos se ei olekaan migreeni, Colb? Mitä jos se on kasvain?” Hän rauhoitteli minua, että luultavasti se ei ollut.

Mutta se oli.

Yön aikana Caven olo muuttui jatkuvasti huonommaksi. Aamulla kello 6.30 Emily ymmärsi, että jotain on pahasti pielessä.

– Hän mumisi, enkä saanut selvää siitä. Sitten laitoin maskin ja käsineet käteen ja juoksin alakertaan vanhempieni luo ja kerroin heille, että Colbylla on jotain hätänä. Tunsin sen sisimmässäni. Siinä vaiheessa, kun ambulanssi saapui, hänellä oli hypotermia ja hän oli täysin tiedottomassa tilassa.

Kaikki tapahtui nopeasti. Cave lennätettiin Torontoon sairaalaan, jossa hänen aivoistaan leikattiin kasvain. Koronaviruksen riskin vuoksi Emilyä ei päästetty miehensä lähelle.

– En saanut olla hänen mukanaan missään vaiheessa. 14 tuntia sen jälkeen, kun Colb valitti päänsärystä, minulle kerrottiin, että 25-vuotias mieheni on hengityskoneessa.

Emilyn mukaan lääkärit kertoivat hänelle aluksi, että Colbylla olisi 50 prosentin mahdollisuudet herätä.

– Oli kuitenkin selvää, että ne olivat matalammat, kun ottaa huomioon, missä kohtaa aivoja kysta oli ollut ja mitä vaurioita se oli jo aiheuttanut.

– Vasta torstaina lääkäri tuli kertomaan minulle, että Colby ei luultavasti enää selviä siitä, jolloin sain vihdoin mennä hänen sairaalahuoneeseensa, olla hänen lähellään ja sanoa hänelle hyvästini.

Lauantaina 11. huhtikuuta Colby Cave oli poissa.

"En tiedä, miten olisin selvinnyt ilman sitä"

ESPN:n verkkosivuilla julkaistulla kirjoituksellaan Emily Cave toivoo lisäävänsä tietoisuutta ja auttavan surevia ihmisiä.

– Siksi haluan jakaa hänen tarinansa, meidän tarinamme. En voi sanoa, että se olisi helppoa. Useimmiten se tuntuu sietämättömältä. Ikävöin häntä enemmän kuin sanat voivat kuvailla, ja on edelleen vaikea käydä läpi sitä, mitä tapahtui. Mutta päätin, että jos en ole haavoittuvainen, jos en ole rehellinen traumaperäisestä stressihäiriöstä ja surusta, ja jos en olisi avoin tarinastamme, en voisi enää olla se vaimo, jonka kanssa Colby meni naimisiin, Emily kirjoittaa.

Emilyn mukaan hänen aiemmin suuresti epäilemänsä jääkiekkoyhteisö on osoittautunut surun hetkellä pelastukseksi.

– En tiedä, miten olisin selvinnyt ilman sitä. Monet Colbyn nykyisistä ja entisistä pelikavereista ja valmentajista ovat tukeneet minua ja perhettäni tämän läpi, Emily Cave kiittelee.

Edmonton Oilers on perustanut Colby Caven nimeä kantavan säätiön, joka toimii mielenterveyden puolesta ja auttaa myös vähävaraisempien perheiden lapsia harrastamaan urheilua.

– Tiedän, että hän voi auttaa niin monia lapsia säätiönsä kautta.

Lue Emily Caven kirjoitus kokonaisuudessaan (englanniksi) tästä linkistä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja