Keskustan Kaikkonen linjasi: Kotihoidontukeen ei kosketa – Juhana Vartiainen sättii hallituspohjaa: "Tästä tulee kotisohvahallitus"

Hallitusneuvottelut käyntiin – vieraina kansanedustajat Lindtman, Kaikkonen ja Vartiainen 15:36

Uutta hallitusta "sorvataan" nyt Säätytalolla käytävissä neuvotteluissa SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n voimin. Huomenta Suomessa hallitustilanteesta keskustelivat neuvottelijapuolueiden Antti Kaikkonen (kesk.) ja Antti Lindtman (sd.) sekä oppositioon jäämässä olevan kokoomuksen Juhana Vartiainen.

Kaikkonen kuvaili, että eilinen avauspäivä oli neuvotteluissa seminaarin tapainen päivä, jossa rakennettiin yleiskuvaa Suomen tilanteesta. Varsinainen neuvottelutyö alkaa tänään.

– Totta kai siinä vähän katseltiin, että minkäslaista porukkaa täällä oikein onkaan, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja sanoi.

Kaikkosen mukaan keskusta aikoo pitää kiinni kymmenen kohdan listastaan, jonka ehdoin se lähti hallitusneuvotteluihin.

Vartiainen: Ei taktista virhettä

Aiemmin Huomenta Suomessa MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki arvioi, että kokoomus lähti hallitustunnusteluihin hieman takki auki. Puolue piti "talouden siimaa" liian tiukkana SDP:lle, koska se piti keskustan hallituspaikkaa epätodennäköisenä.

Juhana Vartiaisen mukaan tällaista taktista virhettä ei tehty, vaan kokoomus toi rehellisesti esiin oman linjansa.

– Jos sitä nyt pidetään kovana oikeistolaisuutena, että katsoo julkisen talouden kokonaiskuvaa tämän vaalikauden yli ja haluaa oikeasti työllisyyttä ylös, niin sitten olen ilmeisesti kova oikeistolainen, Vartiainen sanoi.

Keskusta ei halua koskea kotihoidon tukeen

Vartiainen sanoi pelkäävänsä, ettei uudessa hallituksessa haluta lisätä työnteon kannustimia, mikä edesauttaisi työllisyyden kasvua.

– Pelkään, että tästä tulee sillä tavalla kotisohvahallitus. Vasemmisto-oppositiossakin hyväksyttiin työllisyyttä kasvattavista toimista yksi eli perhevapaauudistus. Pelkään, että keskusta estää kotihoidontukeen puuttumisen.

Keskustan Kaikkonen vahvisti Vartiaisen väitteen.

– Se on ihan totta: Emme me halua romuttaa kotihoidontukea. Jotkut muut sen haluaisivat romuttaa, Kaikkonen sanoi.

SDP:n Lindtman vastasi Vartiaisen kritiikkiin toteamalla, että vielä riviäkään hallitusohjelmasta ei ole kasassa.

– Eiköhän odoteta neuvottelut ensin, Lindtman sanoi.

Hän myös listasi SDP:n keinoista kannustimien parantamiseen pienituloisten verotuksen keventämisen, työtulotuen ja sotu-uudistuksen.

Lue myös:

    Uusimmat