Keskustalta kompromissiesitys vihreille ilmastotoimista: "Olemme neuvotelleet yhdestä yksityiskohdasta, joka hiertää"

2:08
Keskustalta tarjous pöytään – "Yksi yksityiskohta hiertää"

Keskustan ja vihreiden väliset ilmastoneuvottelut ovat tältä iltaa ohi. Muut hallituspuolueet jättivät tänään puolueet ratkaisemaan ilmastokysymyksiä, sillä muu osa budjetista oli jo pääpiirteittäin saatu pakettiin.

– Olemme neuvotelleet kokonaisuudesta, jolla olemme saamassa yli 11 miljoonan tonnin päästövähennykset, itseasiassa enemmän kuin hallitusohjelmassa on sovittu. Nyt olemme neuvotelleet yhdestä yksityiskohdasta, joka hiertää, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoi tuoreeltaan Kymmenen uutisissa.

– Keskusta on jättänyt oman kompromissiesityksen ja siitä neuvotellaan.

Honkonen tarkensi myöhemmin MTV Uutisten haastattelussa, että kompromissi koskee nimenomaan kiistakysymyksenä olevaa yksityiskohtaa. Kompromissin sisältöä keskustan edustajat eivät avanneet. 

Keskusteluja jatketaan huomenna. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on antanut sovun takarajaksi torstaiaamun. Marin sanoi keskiviikkona, että kyse olisi 0,2 megatonnin hiilidioksidipäästöistä. 

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan ilmastokiistassa ei ole kyse 0,2 megatonnista päästövähennyksiä vaan ilmastopäätösten uskottavuudesta.

– Neuvottelut jatkuvat. Olemme tehneet erittäin hyvän kompromissiesityksen pääministerin esityksen pohjalta. Tässä on ollut hyvä yhteistyö SDP:n ja keskustan välillä. Uskon, että ratkaisu löytyy, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoi.

Mitä vihreät vastasivat tarjoukseen?

– Hei jäivät sitä pohtimaan. Nyt tämä yksi yksityiskohta on se, joka on kesken ja siitä varmasti jatketaan, Honkonen totesi. 

Edettiinkö neuvotteluissa?

– Noh, neuvoteltiin, mutta edistystä ei suunnattomasti tapahtunut, Honkonen sanoo.

Onko kompromissi ota tai jätä -paperi?

– Se on meidän näkemyksemme asiasta. Sitten pääministeri ratkaisee, millä tavalla tästä edetään, Leppä sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja