Eeva Lehtimäen kommentti: Pääministeri otti ilmastojumin pois viisikolta – luova veivi vai johtamisen ulkoistamista?

6:14
Katso videolta Eeva Lehtimäen analyysi MTV Uutiset Livessä!

Piru asuu yksityiskohdissa ja pienestäkin asiasta voi politiikassa tulla elämää suurempi riita, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Tämän viikon budjettiriihen ympärille oli rakennettu draamaa, koska erityisesti vihreillä oli näytön paikka saada uskottava ja vaikuttava päästöpaketti kasaan riihestä ennen viikonlopun puoluekokousta. Kannattajakunta on tuskastunut ilmastopäätösten hitaaseen etenemiseen

Viime viikon lopulla hallituslähteistä alkoi kuulua saman suuntaista viestiä. Virkamiehet ovat saaneet kasaan 11 miljoonan hiilidioksiditonnin verran päästöjyvityksiä, jotta hallituksen kunnianhimoinen tavoite hiilineutraaliudesta olisi mahdollinen 2035.

Ensimmäisenä sovusta kertoi liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) jo viime viikon torstaina Säätytalon portailla. 

Siitä eteenpäin päähallituspuolueet SDP ja keskusta ovat olleet samalla puolella aitaa. Päästöpaketti on kasassa ja hallitus voi viimeistellä muut budjettikohdat.

Se oli yllätys.

Kriisi peruttu? Ei. Tämä hallitus ei tee asioita helpoimman kautta.

Neuvottelut jumissa 

Eilen viisikon neuvottelut Säätytalolla ottivat takapakkia ja puheenjohtajat kertoivat asiasta avoimesti tänään aamulla.

Iltapäivällä toimitukseen alkoi tulla viestejä, että ilmastoneuvottelut ovat kriisiytyneet tai vähintäänkin pahasti jumissa.

Piru asuu yksityiskohdissa ja pienestäkin asiasta voi politiikassa tulla elämää suurempi riita. Iso päästökokonaisuus on ollut kasassa jo päiviä. Nyt vihreät ja keskusta tappelevat 0,2 megatonnin kokonaisuudesta.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) nimesi riidan mitättömäksi alaviitteeksi. Viikunanlehtikin mainittiin. Sisäministeri MariaOhisalon (vihr.) mukaan kyse ei ole pienestä asiasta, vaan politiikan tärkeimmästä kysymyksestä.

Juttu jatkuu videoiden jälkeen.

Katso lisää:

1:55

2:17

MTV Uutisten tietojen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) toi iltapäivällä pöytään viimeisen kompromissiehdotuksen. Marin ehdotti, että jos päästövähennykset eivät toteudu, keväällä voitaisiin neuvotella lisätoimista. Vihreät taas haluavat jo nyt ylimääräisiä päästöleikkauksia tai kirjauksen perälaudasta eli mitä tehdään, jos päästötavoite jää vajaaksi. 

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) marssi tänään ensimmäisenä ulos Säätytalolta. 

Voiko pääministeri ulkoistaa itsensä johtamisesta, kun hallitus on kriisissä?

Pääministeri teki erikoisen ratkaisun. Riitapukarit vihreät ja keskusta nimeävät molemmat neljä henkeä ryhmään, joka rustaa kompromissiehdotuksen hallituksen johtoviisikolle. Aikaa on torstaiaamuun, mutta viisikko on valmiina jatkamaan neuvotteluja, jos umpisolmu aukeaa nopeammin.

Keskustan jengiä johtaa entinen pääministeri ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Juha Sipilä. Vihreiden porukkaa vetää ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Mallia voi käännellä kahdesta kulmasta.

Uudet naamat voivat yrittää avata lukkoa ja samalla puheenjohtajat saavat happea. Demarilähteen mukaan puserretaan sopu sitten tällaisella veivillä. Luovaa sanoisi joku.

SDP:ssä on vankka usko, että ratkaisu tulee. Muut hallituspuolueet ymmärtävät myös pääministerin turhautumisen. 

Samaan aikaan hallituksen sisältä kuuluu myös nurinaa ja kovaa kritiikkiä. Miten pääministeri voi ulkoistaa itsensä, kun hallitus on kriisissä? 

– Tilanne on vakava, MTV Uutisille viestitään.

Toisessa päähallituspuolueessa ilmeisesti koetaan, että pääministeri laittoi kepun tekemään likaisen työn vihreiden kanssa.

Keskustan ja vihreiden pöydässä ovat liikenne, maatalous ja lämmitys. Vihreille ne ovat päästöpahiksia, keskustalle maakuntien äänestäjien kurittamista. 

Ylimääräinen draama tarkoittaa myös sitä, että koko hallitus pääsee viimeistelemään ensi vuoden budjettia vasta huomenna, kun ilmastoriita on saatu pois päiväjärjestyksestä.

Tästä tuli ilmastoriihi. Se oli myös vihreiden tavoite. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja