Keskusta haluaa velvoittavan hoitajamitoituksen lakiin – hallituskumppani kokoomus eri linjoilla

Joustavatko hoitajamitoitukset? 14:44
THL-pomon mukaan suositusten mukainen hoitajamitoitus on liian tiukka: Laskettu sen mukaan, että kaikki menisi kuin Strömsössä –"Siellä ei ole pelivaraa riittävästi"

Keskusta haluaa velvoittavan hoitajamitoituksen lakiin vanhustenhoidon parantamiseksi. Linjauksesta kertoo puolueen varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen tiedotteessa.

–  Olen iloinen, että vanhusten hoivaan liittyneet asiat ovat nousseet nyt julkisuuteen. Keskustalla on usean toimenpiteen ohjelma vanhustenhoidon parantamiseksi. Haluamme velvoittavan hoitajamitoituksen lakiin, kotihoitoon riittävästi henkilöstöä ja taata jokaiselle vanhukselle lämpimän aterian joka päivä, Heikkinen listaa.

Keskustan mielestä henkilöstön vähimmäismitoitus vanhusten tehostetussa palveluasumisen yksiköissä tulee olla vähintään 0,7 hoidettavaa kohti.

Tällä hetkellä hoitajien määrä on vain suositus. Suosituksen mukaan hoitajia on oltava 0,5 yhtä hoidettavaa kohden.

Hallituskumppani kokoomus on eri linjoilla. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi eilen, ettei kannata mitoituksen kirjaamista lakiin. Hän sanoi medialle eduskunnassa, ettei usko, että se toisi oikeaa tulosta.

–  Olemme sitä mieltä, että tällainen yksi luku ei ratkaise ongelmaa, Orpo sanoi.

Koko oppositio kannattaa velvoittavan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Oppositio valmistelee parhaillaan välikysymystä vanhustenhoidon tilasta Suomessa. Välikysymys luetaan eduskunnassa huomenna. 

Lue myös:

    Uusimmat