Mainos

Kesämekko leimahtaa tuleen helposti

Kuluttajavirasto varoittelee herkästi syttyvistä vaatteista. Viraston ja VTT:n palotestissä havaittiin, että etenkin ohuet puuvilla- ja viskoosileningit ovat erittäin vaarallisia.

Tutkimuksessa oli mukana 57 eri materiaalia edustavaa asua. Kaikki tutkitut vaattet syttyivät viimeistään, kun tulitikunliekin kokoinen kaasuliekki oli koskettanut niitä 6 sekunnin ajan. Suuria eroja löytyi syttymisestä ja palamisnopeudesta.

Erittäin paloalttiita ovat ohuet puuvilla- ja viskoosileningit. Ohuet kesämekot saattavat syttyä liekistä sekunnissa ja palo edetä helmasta hartioille kymmenessä sekunnissa. Myös tekokuituneuleet ja collegepuserot syttyivät ja paloivat nopeasti. Pahoja palovammoja syntyy etenkin palavista tekokuiduista, joista valuu sulaa muovia. Monet kankaat taas sekä syttyvät, että palavat hitaammin, jos niissä on villaa.

Kuluttajavirasto muistuttakin, että täysin paloturvallista vaatetta ei ole. Paksukin talvihaalari syttyy kun aikansa istuu selkä liian lähellä tulta. Palo tulisi sammuttaa joko vedellä, tai jos lähellä ei ole vettä, tuleen syttynyt on palon tukahduttamiseksi käärittävä mattoon tai paksuun vaatteeseen tai ihmisen on kieriskeltävä maassa. Ylilääkäri Sirpa Asko-Seljavaara Töölön sairaalasta muistuttaa, että palanut ihminen on tuotava välittömästi lääkärihoitoon.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 1300 sairaalahoitoa vaativaa palotapaturmaa. Kesäaikaan eniten onnettomuuksia sattuu grilliä sytytettäessä. Tilastojen mukaan useimmin onnettomuuksissa palavat kasvot. Paljon palovammoja tulee myös käsiin tai sormiin. VTT:n tutkijan Tiia Ryynäsen mukaan nykyajan ihminen ei enää tahdo osata tulen käsittelyä eikä ymmärrä, miten helposti tekstiilit syttyvät ja palavat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.