Mainos

Kemikaali-Ali tuomittiin kuolemaan

Saddamin serkkua syytettiin kurdeja vastaan tehdyistä kaasuiskuista 1980-luvun lopulla.

Saddam Husseinin serkku, länsimaissa Kemikaali-Alina tunnettu Ali Hassan al-Majid on tuomittu Irakissa kuolemaan. Hän sai tuomionsa kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Al-Majidin lisäksi kaksi muuta Saddamin aikaisen hallinnon virkamiestä tuomittiin kuolemaan ja kaksi elinkautiseen vankeuteen. Tuomioistuin päätti luopua yhden syytteistä näytönpuutteen takia.

Väsyneennäköinen al-Majid kuunteli hiljaisuudessa, kun tuomio luettiin. Hänet on määrä hirttää. Salista lähtiessään hän kiitti Jumalaa.

Tuhansia kyliä hävitettiin

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin tapahtumia 1980-luvun lopussa, jolloin jopa yli 180 000 kurdia sai surmansa. Anfalin kampanjana tunnettu operaatio kesti seitsemän kuukautta, ja sinä aikana hävitettiin 3000 kylää.

Oikeudenkäynnissä al-Majid myönsi määränneensä sotilaat teloittamaan kurdeja, jos nämä eivät suostuneet jättämään kyliään. Hän kielsi kuitenkin oikeuttaneensa myrkyllisten kaasujen käytön. Tuomioistuimen mukaan todisteet kertoivat muusta.

Kaksi muuta kuolemantuomion saanutta olivat Saddamin puolustusministeri Sultan Hashim al-Tai ja entinen armeijan komentaja Hussein Rashid al-Tikriti, joka vetosi tuomariin kesken tuomionluvun.

-Me puolustimme Irakia, emme olleet rikollisia, hän sanoi.

Saddam Hussein hirtettiin viime joulukuussa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.