Kelta(puna)juurikeitto alkukeitto) ja Marjamatka kultarantaan 3.9.1999

toim.Kati Nappa
Vieraina Presidenttiparin kokit Pipsa Heismaa ja Sirkka Ruottinen sekä uusi kirja Makujen ja elämysten Kultaranta

Kelta(puna)juurikeitto alkukeitto)


250 g raakoja kelta- tai punajuuria
2 rkl voita
n. 6 dl kasvisleintä
suolaa
valkopippuria
1-2 dl smetanaa
kirveliä
Kuori ja kuutioi kelta- tai punajuuret. Sulata voi kattilassa ja lisää juureskuutiot. Kuullota hetki mutta älä ruskista. Lisää kasvisliemi ja anna punajuurten kypsyä miedolla lämmöllä. Soseuta punajuuret liemineen, lisää mausteet ja kiehauta. Tarkista maku.
Jos tarjoat keiton kuumana , lisää lopuksi smetana. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen ja tarkista maku vielä kerran. Tarjoa keitto kuumennetuista pikkukupeista. Koristele kirvelillä.

Jälkiruoaksi Pipsa ja Sirkka tarjoavat Kultarannan marjoja.

Marjamatka Kultarantaan


1 l erilaisia marjoja (tuoreita tai pakaste)

Sokeriliemi:


2 dl vettä
1 dl sokeria
marjalikööriä tai makeaa sherryä

Pinnalle:


3 valkuaista
1 1/2.2 dl sokeria tai
3 dl makeaa omenasosetta
ripaus suolaa

Kiehauta vesi ja sokeri, mausta alkoholitilkalla. Lisää jäiset marjat kuumaan liemeen ja anna maustua kylmässä muutama tunti tai yön yli. Kaada marjat liemineen uunivuokaan tai kuparipannuun. Vatkaa valkuaiset ( joukossa ripaus suolaa ) vaahdoksi ja lisää vähitellen sokeri tai omenasose. Levitä vaahto marjojen pinnalle ja kuorruta 160-200 asteessa kunnes pinta saa kauniin värin ja valkuainen kypsyy vähän.
Tattarinversojuoma tattarinversoja ananasmehua Hienonna tehosekoittajassa tai sauvasekoittimella. Siivilöi halutessasi.

Lue myös:

    Uusimmat