Mainos

Kelan pääjohtajan haku sulkeutuu: He tavoittelevat jopa 18 000 euron kuukausipalkkaa – joukossa kaupunginjohtaja, tanssija ja rahtimies

13:09
Video: Kelan eläköityvä pääjohtaja Elli Aaltonen vieraili Huomenta Suomessa keskustelemassa eriarvoistumisesta keväällä 2018.

Kansaneläkelaitoksen eli Kelan uuden pääjohtajan haku päättyi tänään. Tehtävää tavoittelee yhteensä 40 hakijaa.

Kelan nykyinen pääjohtaja Elli Aaltonen jää vuodenvaihteessa eläkkeelle. 

Aaltosen seuraajaksi merkittävään johtopestiin on tunkua, eikä Aaltoselle maksettu yli 18 000 euron kuukausipalkkakaan harmittane montaa hakijaa.

Kelan pääjohtajan paikka on perinteisesti kuulunut keskustalaiselle. Aiemmin tehtävässä ovat toimineet esimerkiksi maalaisliittolainen pääministeri V. J. Sukselainen ja ministerinä 2003–2010 toiminut Liisa Hyssälä

Poliittisia virkanimityksiä on arvosteltu viime vuosina monesta suunnasta, ja rekrytointiprosessin yhteydessä julkisuudessa on keskusteltu siitä, onko keskustalaisen pääjohtajan perinnettä jatkettava.

Toimittaja Marko Junkkarin Helsingin Sanomiin kirjoittaman kommentin mukaan asiasta käydäänkin tällä kertaa kinaa hallituksen sisällä – SDP:n sisällä on vahvoja haluja saada pääjohtajan paikka omille.

Yksi eniten pestiin sovitelluista demarinimistä vedettiin kuitenkin yli, kun Tuula Haatainen ilmoitti tänään Twitterissä, ettei hae paikkaa.

Oulun kaupunginjohtaja tai SDP:n entinen kansanedustaja?

Kelan sivuilla julkistetun listan mukaan hakijoita on yhteensä 40.

Listalla on esimerkiksi Oulun nykyinen kaupunginjohtaja Päivi Laajala. Junkkarin mukaan keskustapuolue ajaa juuri Laajalaa paikkaan vahvimmin. 

Aiemmin myös valtiovarainministeriössä johtoasemassa toiminut Laajala sai keskustalta aikanaan tukea esimerkiksi valintaansa Oulun apulaiskaupunginjohtajaksi.

Paikkaa hakevat myös esimerkiksi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja, SDP:n kansanedustajana 2011–2015 toiminut Hanna Tainio ja Helsingin Diakonissalaitoksen diakoniajohtaja, SDP:n kansanedustajana 2007–2019 toiminut Ilkka Kantola.

Hakijoissa professori ja Kela-johtajia

Listalla on myös Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen sekä kaksi nykyisellään Kelan johtotehtävissä toimivaa hakijaa. He ovat Nina Nissilä sekä kokoomustaustainen Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Julkisen viran hakeminen ei ole vaatinut tiettyä virkataustaa, ja niinpä Kela on listannut hakijoiden joukkoon myös esimerkiksi rahtimies Santeri Nuutisen sekä tanssija Jarmo Lindin.

Ehdokkaista yhteensä 12 ei ole halunnut nimeään julki.

Juttua päivitetty kello 16.37.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja