Keittiö kokin mukaan

Hyvä keittiö on paitsi toimiva - myös viihtyisä.

Nykyään uskotaan siihen, että keittiö on eräänlainen olohuoneen jatke. Keittiössä on mukava viettää aikaa, valmistaa pieteetillä ruokaa, lukea lehteä tai istua pöydän ääressä rupattelemassa ystävien kanssa. Kokki ei siis hääräile yksikseen ja kanna sitten tarjottimilla ruokaa olohuoneeseen, vaan osallistuu halutessaan seurusteluun koko ruoanlaiton ajan.

Uusissa keittiöissä oleskelutilamaisuutta tavoitellaan niin, että keittiösaarekkeesta on puheyhteys olohuoneeseen, ja keittiön sisustustyyli jatkuu ehkä myös olohuoneessa samaan sarjaan kuuluvina kaapistoina.

Vaaleita sävyjä ja alumiinipintaa

Värikkäiden keittiöiden jälkeen ollaan jälleen palaamassa hillittyihin sävyihin. Harmaa ja valkoinen sekä puunsävyt ovat nyt muodissa. Puun syyt ja luonne saavat mieluusti näkyä. Romanttisuus näkyy pilastereissa. Luonnonmateriaalit pehmentävät usein modernia vaikutelmaa. Oma suuntauksensa on retrohenki. Kivitasot ja massiivipuutasot ovat pop, ja laminaatin käyttö on vähenemään päin. "Myös kirsikkatasoja suositaan, mutta ne eivät käy vesipisteiden tai uunien lähelle", mallikeittiösuunnittelija Maarit Suokas A la Carte -keittiöiltä sanoo.

Liesikuvut ovat aiempaa kevyemmän mallisia, ja usein ne on tehty osaksi lasista. Kaappien vetimet ovat pelkistetyn pitkulaisia, taskumaisia, jopa palikkamaisia. Kruusattuja muotoja näkee vähemmän. "Mattakromi ja alumiini ovat suosituimmat materiaalit", Maarit Suokas kertoo.

"Keittiökoneissa edullisemmat alumiinipintaiset koneet ovat yleistymässä. Niissä eivät näy sormenjäljetkään yhtä hyvin kuin teräspintaisissa. Integroinnin suosio on myös hitusen laskenut", Suokas arvelee.

Toimivuus ennen kaikkea

Keittiöitä on tietysti yhtä monenlaisia kuin kokkejakin. Perinteisessä keittiössä istutaan ehkä pienen pöydän ja vaharuutupöytäliinan ääressä tai sitten pitkässä pöydässä kristallikruunun alla. Tekniikasta pitävä haluaa ehkä teräksiset kodinkoneet esiin - rauhallisemmasta tunnelmasta pitävä taas arvostaa integrointia eli koneiden piilottamista keittiökalustoon sopivien ovien taakse.

Keittiössä tärkeintä on kuitenkin aina toimivuus. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa huomioon mikä osa keittiöstä omistetaan syömiselle, mikä ruuanvalmistukselle ja mikä työskentelylle. Ruoanlaittoa tai leipomista enemmänkin harrastava antaa arvoa sille, että pöytäpintaa on riittävästi. Silloin kattilat ja uuninpellit mahtuvat esiin, ja kaulimaankin pääsee kunnolla. Aivan yhtä tärkeitä ovat esimerkiksi sellaiset seikat, että jääkaappi on sopivalla korkeudella tai puhtaat astiat saa tiskikoneesta kätevästi kaappiin.

Paras tulos suunnittelulla

Jos keittiön pääsee itse suunnittelemaan apuna kannattaa käyttää keittiöyritysten ammattilaisia. He osaavat ottaa huomioon sellaisiakin asioita joita ei heti tule mieleen, ja toisaalta tarjota yksilöllisiä erikoisratkaisuja. Jos keittiön käyttäjä on esimerkiksi standardimittaista lyhyempi, ei välttämättä tarvita kalliita erikoiskaappeja, vaan pöytätasoja saa lasketuksi sokkelin korkeutta muuttamalla. Nykykeittiössä sokkeli voi olla alumiinikehikko, joka mahdollistaa myös sen, että keittiön kaappeja voi siirrellä.

Nykyaikaa ovat myös roskien lajitteluämpärit, swing-out-kaapit, kattilakaappikarusellit ja ulosvedettävät patakaapit. Mausteille voi olla oma kaappi kippimekanismilla. Taitava suunnittelija voi myös neuvoa nostamaan astianpesukoneen lattianrajasta ylemmäs tai sijoittamaan uunin ja mikron komeroon. Uusia vaihtoehtoja ovat ns. puolikomerot, joiden sisään sopii uuni, astianpesukone tai pariuuni eli mikroaaltouuni ja tavallinen uuni.

Vanhasta toimivampi

Vanhassa tai ahtaassa keittiössä voi pienillä muutoksilla saada aikaan paremmat työolot. Kannattaa pohtia voisiko tavaroiden säilytystä tehostaa esimerkiksi ripustamalla kattilat seinälle "tappinaulakkoon" . Myös monet muut keittiötarvikkeet näyttävät hyvältä seinällä roikkuessaan. Pika-avun jatkuvaan laskutasopulmaan saa pyörillä kulkevasta pöytäkaapista.

Kun pieneen keittiöön halutaan lisää tilaa, aletaan usein nostella kaappeja ylöspäin. Se ei ole kovin suositeltavaa, sillä ylimpien kaappien käyttöä vaatii keittiöportaita ja hankalassa paikassa olevat kaapit jäävät useimmiten silti hyödyntämättä. Myös keittiön ulkonäkö kärsii kun kaapit sijoitetaan ihan kattoon kiinni - silloin keittiö näyttää ikään kuin kaatuvan seinältä päälle. Parempi keino saada lisätilaa keittiöön onkin tihentää hyllyjen välejä.

Lisätilaa tarvikelaatikostoilla

Melkein jokaisen kodin keittiöstä löytyy jotain parannettavaa Keittiön ongelmakohtia ovat kulmat. Pyörivä karuselli on näppärä, jos kaapissa säilyttää kattiloita ja patoja. Ristikkäin kulkevat hyllyt taas soveltuvat paremmin monitoimikoneiden ja muiden suurten esineiden säilyttämiseen.

Pöytätasoilla ajelehtivia tavaroita voi järjestellä uusiin tarvikelaatikostoihin. Laatikot liukuvat nykyään kokonaan ulos, joten ne saa hyödynnettyä kokonaan. Laatikostoihin saa myös käteviä tilanjakajia, joilla jauhopussit ja leipäpaketit saa järjestykseen. "Suomalaiset ovat hienosti oppineet, että keittiössä voi olla muitakin laatikostoja kuin se leikkuulaudan alla oleva", Suokas sanoo.

Kaikkiin keittiömuodin viimeisimpiin oikkuihin ei ehkä kannata sortua. Tämän hetken muodikkaassa keittiössä seinäkaappeja on mahdollisimman vähän, vähätkin yläkaapit ovat pieniä ja kevyehköjä, ja niiden sisällä olevat tavarat ehkä kuultavat maitolasien läpi. "Vaikka tuskin siihen muotiin jäädään kovin kauaksi aikaa", Suokas epäilee. "Säilytystilaa ei tällä systeemillä yksinkertaisesti vain tule tarpeeksi."

Teksti: Nina Pinjola
Kuvat. Novart Oy

Lisätietoja:
Hyvän olon sisustus, Wsoy
Meidän talo: Pienen keittiön tehosentit

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja