Hammastahnojen ainesosa yhdistettiin vakaviin suolistosairauksiin

2:18

Triklosaani-niminen (triclosan) antibakteerinen aine, jota voi löytyä esimerkiksi hammastahnoista, suuvesistä, pesuaineista ja deodoranteista, on yhdistetty vakaviin suolistohaittoihin. Tutkijat uskovat, että kemikaali saattaa edistää esimerkiksi tulehduksellisten suolistosairauksien ja suolistosyövän kehittymistä. 

Jutun alussa olevalla videolla kerrotaan, miten hampaat harjataan oikeaoppisesti.

Massachusettsin yliopistosta johdetussa, Science Translational Medicine -tiedejulkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa seurattiin triklosaanin vaikutusta hiiriin.

Kemikaalin havaittiin aiheuttavan normaaleissa ja terveissä hiirissä matala-asteista tulehdusta. Kun hiirille syötettiin triklosaania pitoisuuksina, jotka vastaavat ihmisten verestä mitattuja tasoja, tulehdus suolessa paheni.

Triklosaanin havaittiin kiihdyttävän esimerkiksi peräsuolen verenvuotoa, ripulia, vatsakipuja ja -kouristuksia aiheuttavan paksusuolitulehduksen, tulehduksellisten suolistosairauksien sekä kasvainten kehittymistä. Joillakin hiirillä myös elinikä lyheni.

Tutkijat arvelevat yhdisteen haitallisten vaikutusten johtuvan siitä, että se häiritsee suoliston mikrobikantaa. Altistuminen triklosaanille vähensi niin sanottujen hyvien bifidobakteerien määrää.

Hammaslääkäriliitto ei suosittele triklosaania sisältäviä tahnoja

Triklosaani on yksi yleisimmistä antibakteerisista aineista. Yhdysvaltalaistutkijat ovat kertoneet sitä löytyvän yli kahdesta tuhannesta kuluttajatuotteesta.

Suomessakin osa hammastahnoista ja muista kuluttajatuotteista sisältää triklosaania. Sen käyttöä on kuitenkin jo aiemmin kyseenalaistettu esimerkiksi ympäristövaikutuksiin vedoten – triklosaani on ympäristömyrkky.

Hampaita pesevän ihmisen suolistoon triklosaania päätyy, kun tahnaa tahattomasti samalla niellään. Vesistöihin sitä taas voi päätyä samassa tilanteessa lavuaarin kautta.

Suomen Hammaslääkäriliitto ei suosittele triklosaania sisältäviä hammastahnoja yleiseen käyttöön eikä lapsille.

Koska tutkimus rajoittui hiiriin, lisätutkimusta tarvitaan edelleen vaikutuksista ihmisiin. Tutkimusta tehneet asiantuntijat kuitenkin toivovat, että triklosaanin käyttöä kuluttajatuotteissa alettaisiin säädellä tarkemmin kuin nykyään.

Lähteet: Whio.com, Hammaslääkäriliitto, Utu.fi, University of Massachusetts Amherst

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja