Elintarvikeväri yhteydessä suolistosairauksiin – vältä tällaisia ruokia

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi?

Kanadalaistutkijat havaitsivat eläinkokeissaan, että tietty synteettinen väriaine voi vahingoittaa suoliston terveyttä ja altistaa tulehduksellisille suolistosairauksille.

Pitkäaikainen altistuminen alluranpunaista sisältäville ruoille voi laukaista tulehduksellisen suolistosairauden, kuten Crohnin taudin tai haavaisen paksusuolentulehduksen, väittävät McMaster-yliopiston tutkijat.

Elintarvikevärin huomattiin eläinkokeissa häiritsevän suoliston limakalvoestettä, joka estää mikrobien pääsyä verenkiertoon. Suoliston läpäisevyyden lisääntyessä bakteerit ja niiden aineenvaihduntatuotteet pääsevät helpommin kosketuksiin immuunijärjestelmän kanssa voiden aiheuttaa elimistössä tulehdusreaktion.

Lisäsi synteettinen väriaine näyttää lisäävän serotoniini-välittäjäaineen tuotantoa suolistossa, mikä voi vaikuttaa mikrobiomiin ja alttiuteen sairastua tulehdukselliseen suolistosairauteen. Serotoniini säätelee suolen toimintaa ja sisäelinperäistä kipua. Suoliston serotoniinin vapautuminen voi aiheuttaa ripulia ja vatsakipuja.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature Communications -lehdessä.

Mistä alluranpunaisen tunnistaa?

Alluranpunainen on Euroopan alueellakin hyväksytty keinotekoisesti valmistettu elintarvikeväri, jota saattaa löytyä esimerkiksi juomista, jälkiruoista, makeisista ja leivonnaisista.

Kyseisen atsovärin käytöstä kielii kirkkaanpunainen väri, mutta asian voi tarkistaa katsomalla, löytyykö tuotteen ainesosaluettelosta koodi E129.

Aiemmin atsovärit on yhdistetty tutkimuksissa lasten ylivilkkauteen ja keskittymisvaikeuksiin. Ruokaviraston asiantuntija kertoi MTV Uutisille vuonna 2020, että suomalaisten altistus alluranpunaiselle on kuitenkin turvallisella tasolla.

Ultraprosessoitu ruoka voi vahingoittaa suolistoa

Keinotekoisia väriaineita sisältävät ruoat voivat olla suoliston terveydelle haitallisia muistakin syistä kuin yksittäisen elintarvikevärin vuoksi.

Päivittäinen pitkälle prosessoidun ruoan syöminen on yhdistetty suurempaan riskiin sairastua tulehduksellisiin suolistosairauksiin. Syyksi on epäilty ultraprosessoitujen ruokien sisältämää suolaa, rasvaa ja sokeria. Rasvaisen ruokavalion on osoitettu lisäävän suoliston limakalvoestettä vaurioittavien sappihappojen määrää suolistossa.

Lisäksi pitkälle jalostetut ruoat sisältävät usein vähän suoliston terveydelle tärkeitä ravintokuituja ja muita suojaravintoaineita.

Kanadalaistutkijoiden "hälyttäviksi" luonnehtimat löydökset alluranpunaisen mahdollisista vaikutuksista suoliston terveyteen vaativat lisäselvitystä. Joka tapauksessa ultraprosessoidut ruoat kannattaa jättää satunnaisiin herkutteluhetkiin.

Suolistosairaudet lisääntyvät voimakkaasti

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet voimakkaasti, mitä on selitetty länsimaisen ruokavalion lisäksi esimerkiksi antibioottien runsaalla käytöllä sekä liian hyvällä hygieniatasolla.

Suomessa sairastuneita on tällä hetkellä noin 56 000. Luku on kolminkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa. Joka vuosi yli 2000 suomalaista saa diagnoosin tulehduksellisesta suolistosairaudesta.

Ne heikentävät elämänlaatua, minkä lisäksi pitkäaikainen tulehdus suolistossa lisää suolistosyövän kehittymisen riskiä. Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä sekä miehillä että naisilla.

Alla olevalla videolla nuorena suolistosyöpään sairastunut Diana kertoo taudin ensioireista.

Suolistosyöpien määrä rajussa kasvussa - seulonnasta haetaan apua 8:09
Suolistosyöpien määrä rajussa kasvussa – seulonnasta haetaan apua.

Lue myös:

    Uusimmat