Kevytlimuista paljastui yllättävä terveyshyöty – saattaa parantaa huimasti paksusyöpäpotilaan ennustetta

6:37

Yalen yliopiston tutkijat huomasivat, että tölkki tai pari kevytlimua päivässä vähensi merkittävästi paksusuolensyövän uusiutumista sekä riskiä kuolla kyseiseen vakavaan sairauteen.

Videolla keskustellaan vaarallisen antibioottiresistenssin syntymisestä ja sitä vastaan taistelemisesta.

PLOS ONE -julkaisussa esitelty tutkimus viittaa siihen, että kevytlimonadit vähentävät paksusuolensyövän uusiutumisriskiä sekä syöpäpotilaan riskiä kuolla sairauteen.

Kevytlimut paransivat ennustetta huomattavasti

Tutkijat nimittäin huomasivat 1018:a paksusyöpäpotilasta tarkastellessaan, että yksi tai useampi 0,33 desilitran kevytlimuannos päivittäin paransi paksusyöpäpotilaiden ennustetta jopa 46 prosenttia syövän toistumisen ja sairauteen kuolemisen osalta.

Kevytlimonadeiksi laskettiin tutkimuksissa kofeiinia sisältävät sekä kofeiinittomat kolajuomat sekä muut hiilihapotetut kevytjuomat. Tutkimuksessa osa koehenkilöistä nautti päivittäin kevytlimuja, osa ei.

Ei terveellinen, mutta terveellisempi valinta

Tutkijoiden analyysissa selvisi, että puolet havaitusta syöpäennusteen paranemisesta oli sen ansiota, että potilas joi keinotekoisesti makeutettuja juomia sokeristen versioiden sijaan.

Tutkijat huomauttavat, että ylipaino ja epäterveellinen ruokavalio ovat paksusuolisyövän riskitekijöitä – nimenomaan liiallisen energiansaannin vuoksi. Kevytlimonadit eivät ole terveellisiä, mutta terveellisempi valinta, kun tarkastellaan niiden sisältämän energian määrää.

Keinotekoisista makeutusaineista ristiriitaista tutkimustietoa

Keinotekoisten makeutusaineiden terveysvaikutuksista ollaan tutkijoiden piirissä erimielisiä. Taannoisessa kanadalaistutkimuksessa todettiin yhteys makeutusaineiden käytön ja painonnousun välillä – tulos on siis hieman päinvastainen kuin tuoreessa tutkimuksessa, jossa kevytlimonadien syövän kannalta suotuisa vaikutus perustui nimenomaan niiden sisältämän energian vähäisyydelle.

Myönteisen yhteyden kevytlimonadien ja paksusuolisyövän välillä havainneet tutkijat toteavatkin, että yhteyttä pitää tutkia tarkemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja