Kaurasta tulossa Suomen ykkösvilja ohi rukiin – "Finnish oats on maailmalla jo käsite"

4:59

Kaura on nousemassa ohran ohi Suomen viljellyimmäksi viljakasviksi tulevan satokauden aikana, arvioi MTK:n vilja-asiantuntija. Sen lisäksi kauran elintarvikekäyttö on noussut rukiin elintarvikekäytön ohi. Investointeja on tehty kauraan viime vuosina kymmenillä miljoonilla.

Myös Nurmijärvellä Krannin tilalla avautui piskuinen hiutalemylly. Olli Lukkarinen rakensi isänsä kanssa viime vuonna kauramyllyn. Näin vilja jalostuu nyt hiutaleiksi omalla tilalla omalta pellolta.

– Kyllä meillä on usko, että kaura tulee olemaan Suomessa tulevaisuudessa hyvin merkittävä viljelykasvi ja että kuluttajilla näihin kauratuotteisiin kysyntä edelleen kasvaa, veistää Lukkarinen.

– Ihmiset ovat alkaneet yhä enemmän tiedostaa kauran hyviä terveysvaikutuksia ja kaurasta on tullut myös monenlaisia uusia innovaatiotuotteita viime vuosina. Se on varmasti lisännyt kauran kysyntää, arvioi Krannin tilan Anne Lukana.  

Kasvua 10 prosenttia

Kaurabuumi näkyy nyt pelloilla. 

– Kaura on nousemassa Suomen viljellyimmäksi kasviksi tämän satokauden aikana jos nämä ennusteet toteutuu. 10 prosenttia olisi lisää alaa tulossa kauraan, kertoo MTK:n vilja-asiamies Max Schulman.

Tämä näkyy myös kaupoissa. Keskossa kauratuotteiden kuten juomien ja välipalojen myynti kasvoi viime vuonna yhteensä yli 50 prosenttia. S-ketjun osalta kauratuotteiden menekki nousi lähes viidenneksen. Myös Lidl kertoo merkittävästä kasvusta.

"Finnish oats on maailmalla jo käsite"

Investointeja on tehty ja tehdään.

– Tällä hetkellähän meillä on kauran elintarvikekäyttö on noussut rukiin elintarvikekäytön ohi. Eli se kertoo että siellä on rajukin nousu tässä volyymissa. Lähennellään 60-70 miljoonan euron luokkaa siinä vaiheessa kun nämä viimeiset isommat investoinnit tullaan tekemään. Voi olla jopa enemmän, arvioi Schulman.

Kaura kiinnostaa myös tutkijoita.

– Mainitsen VTT:n. Siellä tehdään paljon tutkimusta kauran ympärillä. Siellä on monia kymmeniä viljoihin liittyviä patentteja, joista suuri osa liittyy kauraan. Finnish oats on maailmalla jo käsite, Schulman kehuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja