Kaupungistuminen sen kun kiihtyy: Vuoteen 2040 Helsingin seutu kasvaa enemmän kuin muu Suomi – "Vilkastunut elämä kaupungeissa viehättää"

5:12
Vuonna 2040 Helsingin seudulla asuu kolmasosa maan väestöstä.

Uuden alueellisen väestöennusteen mukaan vuonna 2040 Helsingin seudulla asuu kolmasosa maan väestöstä, eli reilu 1,8 miljoonaa ihmistä. Saman verran, eli noin yksi kolmasosan ennustetaan asuvan yhdeksällä muulla suurella kaupunkiseudulla. Viimeinen yksi kolmasosa asuu jossain muualla Suomessa.

Tämä tarkoittaa, että Helsingin seutu kasvaa vuoteen 2040 mennessä enemmän kuin koko muu Suomi.

Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran mukaan kiihtyvyyden ilmiö on seuraus siitä, että kaupungistumista on ollut Suomessa jo 50 vuotta.

– Mitään dramaattista muutosta ei ole tapahtunut. Ero aikaisempaan liittyy pääsääntöisesti siihen, että meille kansakuntana syntyy vähemmän lapsia, mikä näkyy erityyppisten kaupunkien kasvussa, kertoo Vaattovaara.

Vilkastunut kaupunkielämä kiinnostaa

Ihmiset muuttavat paljon myös kaupunkien rajojen sisällä.

Vaattovaaran mukaan kaupungeissa viehättää erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut vilkas keskuksien ja kantakaupunkien rakentaminen. Lisäksi vilkastunut elämä kaupungeissa viehättää kansalaisia.

– Tämä on aika poikkeuksellinen ajanjakso. En uskaltaisi sanoa, että tämä on pysyvää. Jää nähtäväksi missä määrin myös kaupunkien reuna-alueet, uudet keskukset tai jopa pikkukaupungit alkavat kasvamaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja