Kauppaketjut ja Valio ostavat yhä marjoja ihmiskauppasyytöksien kohteena olevilta yrityksiltä

Ulkoministeriö keskeyttää turistiviisumien myöntämisen kaakkoisaasialaisille marjanpoimijoille 2:07
Ulkoministeriö keskeyttää turistiviisumien myöntämisen kaakkoisaasialaisille marjanpoimijoille

Ruokakauppaketjut ja elintarviketeollisuus eivät osaa arvioida sitä, miten thaimaalaisten poimijoiden puuttuminen voisi vaikuttaa marjojen saatavuuteen ensi kesänä.

Marjayhtiöiden suuret asiakkaat kertovat STT:lle, että päätöksiä kesän marjaostoista ei ole vielä tehty.

–  Tahtotilamme on, että voimme ostaa jatkossa vastuullisesti tuotettuja kotimaisia metsämarjoja. Mikäli emme voi ostaa kotimaisia metsämarjoja, on mahdollista, että joudumme ostamaan ulkomaisia luonnonmarjoja, kertoo Valion hankintajohtaja Kirsti Rautio.

–  Seuraamme tilannetta ja varmistamme, että asiakkaamme saavat jatkossakin S-ryhmän kaupoista suomalaisia marjoja, S-ryhmän marketkaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen sanoo.

Marjayrityksistä Kiantaman toimitusjohtajaa ja Polarica Marjahankinta Oy:n entistä toimitusjohtajaa vastaan on nostettu syytteet törkeästä ihmiskaupasta. Myös Arctic Group -yhtiössä epäillään tapahtuneen ihmiskauppaa.

Sekä Kesko, S-ryhmä että Valio ovat ostaneet marjoja ainakin osalta ihmiskauppasyytösten kohteena olevilta yrityksiltä. Yhtiöt pitävät syytteitä vakavina ja kertovat seuraavansa viranomaisprosessit loppuun.

– Teemme arvion tilanteesta kokonaisuutena ja päätökset mahdollisista toimenpiteistä, kun viranomaiskäsittelyn lopputulos on selvillä. Olemme toki jo nyt vaatineet korjaavia toimenpiteitä marjanpoiminnan käytäntöihin, minkä lisäksi olemme mukana Reilun kaupan johtamassa pilottihankkeessa, joka pyrkii ratkomaan marjanpoiminnan haasteita Suomessa, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske kertoo.

Valio ja Kesko kertovat periaatteisiinsa kuuluvan, että tavarantoimittajia vaaditaan korjaamaan epäkohtansa sen sijaan, että yhteistyö automaattisesti lopetettaisiin.

–  Muutoksen aikaansaaminen on yleensä kaikkien osapuolten kannalta kannattavampi tie kuin yhteistyön äkillinen lopettaminen, Jäske sanoo.

Valio myös kertoo päivittäneensä kotimaisten metsämarjojen hankintavaatimuksiaan jo satokaudelle 2023.

Lue myös:

    Uusimmat