Kaupat: Näitä joululahjoja ihmiset palauttavat eniten

Kauppoihin palautuu välipäivinä pukin kontista esimerkiksi väärän kokoisia vaatteita ja monin kappalein saatuja hittikirjoja.

– Joululahjoja aletaan palauttaa heti joulunpyhien jälkeen. Palautuksia tulee muutaman päivän ajan aina uuteenvuoteen asti, kun ihmisillä on vapaapäiviä, Sokos Tampereen tavaratalojohtaja Maija Korpela sanoo.

Mitään ruuhkaa palautuksista ei Korpelan eikä Stockmann Helsingin tavaratalon johtajan Tuija Wänttisen mielestä synny.

– Me emme seuraa palautettavien tuotteiden määrää, koska kokonaismyyntiin nähden niitä on erittäin vähän. Näppituntumalla lukemat ovat säilyneet vuosien aikana samoina, Wänttinen sanoo.

– Meillä lahjoja palautetaan joulun jälkeen osastoille muutama päivässä. Arjessa palautusten määrä on lisääntynyt hieman johtuen mahdollisesti siitä, että kaupat tarjoavat laajat vaihto- ja palautusoikeudet – ihmiset ehkä tulevat herkemmin katumapäälle, Korpela kertoo.

Vaatteet kärjessä

Korpela ja Wänttinen ovat yhtä mieltä siitä, että eniten joulun jälkeen palautetaan vaatteita.

– Lahjaksi on siis ostettu vääränkokoista alus- tai muuta pukeutumista, Korpela selittää.

K-Citymarket Kuusamossa vaatteet eivät välttämättä ole yleisimpiä palautettavia.

– Eniten lahjoja palauttavat joulun jälkeen ne asiakkaat, jotka ovat saaneet monta samaa lahjaa, tavaratalojohtaja Jukka Nieminen sanoo.

Leluja, kirjoja, tekstiilejä, tuoksuja

Korpela kertoo, että kaksin kappalein saadaan esimerkiksi lasten leluja ja kodin sisustustuotteita. Wänttinen lisää listaan kauden bestseller-kirjat.

– Kodin1-sisustustavarataloihin palautetaan "päällekkäisinä" lahjoina muun muassa vuoden lautapelejä ja CD-levyjen kaltaisia uutuuksia. Asiakkaat saattavat myös haluta vaihtaa lahjaksi saamansa sisustustuotteen, kuten pussilakanan tai pyyhkeen, väriä, K-Citymarket Oy:n ja Anttila Oy:n viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Helena Frilander sanoo.

Korpela kertoo, että myös itselle sopimattomia tuoksuja vaihdetaan. Niemisen mukaan lahjoja vaihdetaan myös toiseen kuosiin tai kokonaan toiseen tuotteeseen.

– Huijaamisyritykset palautuksissa ovat harvinaisia. Lahjojen kohdalla sellaista ei yleensä tapahdu: pakkaukset ovat käyttämättömiä ja asiakkailla on esittää niistä kuitit, Korpela sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat