Kauneusleikkaukseen Viroon tai Thaimaahan? Suomalainen lääkäri kommentoi

Onko plastiikkakirurgisiin operaatioihin turvallista mennä esimerkiksi Virossa tai Thaimaassa? HYKS:n plastiikkakirurgian vastaava ylilääkäri ja professori Hannu Kuokkanen kertoo.

– Virossa on yleisesti ottaen hyvin korkea lääketieteen, kirurgien, klinikoiden ja hygienian taso. Missään tapauksessa ei voida kategorisesti sanoa, että asiat hoidettaisiin siellä huonommin, Hannu Kuokkanen aloittaa.

– Mutta sellainen ilmiö Virossa kyllä on, että taloudellisesta näkökulmasta johtuen lääkärit pyrkivät tekemään sivuansioita, ja koska esteettisen kirurgian potilaspopulaatio on heille merkittävä tulonlähde, niin toimenpiteitä saattavat tehdä hyvinkin monenlaisella koulutuksella varustetut lääkärit. Siis minkä tahansa muunkin erikoisalan kuin plastiikkakirurgian lääkärit.

Kuokkanen kehottaa Viroon lähteviä potilaita ottamaan selville, kuka toimenpiteen heille tekee ja millaisilla taustoilla.

– On tietynlainen riski, että toimenpiteen tekeekin henkilö, jolla ei ole varsinaista koulutusta alalle.

Suomalaisia käy plastiikkakirurgisissa operaatioissa myös Thaimaassa. Sinne lähtemistä Kuokkanen ei potilaille suosittele.

– Pidän kaukomaille, kuten Thaimaahan, kohdistuvaa terveysturismia erityisen riskialttiina. Ensinnäkin pitkät lennot nostavat veritulpan riskiä. Toisekseen on tapauksia, joissa Thaimaassa rintaleikkauksen läpikäyneet ovat saaneet Suomeen palattuaan haavakomplikaation. Tällaisen komplikaation hoitaminen on mahdotonta puhelimitse tai internetillä, ja Thaimaahan taas ei lähdetä lentämään takaisin, jos komplikaatio vaatii uusintaleikkauksen.

Kuokkanen nostaa esille myös sen, että Suomessa potilasvahinkoja turvaa potilasvakuutus.

– Jos Suomessa tehdyn operaation jälkeen sattuu jokin yllättävä ja kohtuuttomiin vaivoihin johtava komplikaatio, potilaan on siis mahdollista saada korvausta lääkehoidosta, työkyvyttömyydestä ja mahdollisesta pysyvästä haitasta ilman, että asiaa tarvitsee käsitellä missään oikeusistuimessa. Tämä vakuutus ei koske ulkomailla tehtyjä hoitoja. Mikäli leikkauksia välittävä toimisto sijaitsee Suomessa, ongelmien ilmaantuessa voi tosin tukeutua kuluttajansuojalakiin.

– Tässä mielessä suosittelen, että leikkaus tehdään Suomessa omalla lähialueella paikassa, johon on helppo ottaa yhteyttä, jos ongelmia tulee. Joskus pienestäkin alkanut infektio voi levitä laajalle ja aiheuttaa rajuja oireita.

Viro houkuttaa suomalaispotilaita

MTV Uutiset kertoi elokuussa 2014, että Viron terveydenhoidossa houkuttavat halvemmat hinnat ja lyhyemmät jonot.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja