Kauanko suomalainen lankuttaa? Tarkista, oletko yhtä hyvässä kunnossa kuin muut

Suomalaisten lempilajit ovat samat vuodesta toiseen. Vuoden 2015 liikuntatrendien ykkösnousija on murtomaahiihto!

Kävely, kuntosali ja pyöräily, mutta myös koiran ulkoiluttaminen – siinä osa suomalaisten suosikkiliikuntalajeista.

Hyvinvoinnin mobiili- ja verkkopalvelu HeiaHeia.com on koonnut tilastoja suomalaisten liikkumisesta ja hyvinvoinnista jo vuosien ajan. HeiaHeiassa on lähes 300 000 rekisteröitynyttä suomalaiskäyttäjää, ja sovellukseen kirjattiin vuonna 2015 lähes 500 eri lajin aktiviteetteja.

– Dataa tarkasteltaessa on tärkeä muistaa asioiden mittasuhteet. Suomalaisten lempilajit ovat niin suosittuja, ettei niissä voi juuri odottaa muutoksia. Kiinnostavimmat ilmiöt tapahtuvat nimenomaan niin sanotuissa trendilajeissa, sanoo HeiaHeian toimitusjohtaja Jussi Räisänen.

– Lisäksi syke- ja aktiivisuusmittarien datasta voidaan tehdä lisäpäätelmiä vaikkapa arkiliikuntatottumuksista.

20 suosituinta liikuntalajia Suomessa vuonna 2015

1. Kävely

2. Kuntosali

3. Pyöräily

4. Juoksu

5. Koiran ulkoilutus

6. Hölkkä

7. Venyttely

8. Uinti

9. Jumppa

10. Murtomaahiihto

11. Siivous

12. Kahvakuula

13. BodyPump

14. Salibandy

15. Sauvakävely

16. Sisäpyöräily

17. Spinning

18. Crossfit

19. Jooga

20. Ratsastus

Kärjessä kävely, kuntosali ja juoksu

Suomalaisten suosikkeja ovat edelleen kävely, kuntosali, juoksu, pyöräily ja koiran ulkoilutus. Kaikissa näistä harrastajat kirjaavat myös lajien tarkempia erityismuotoja, kuten vaikka maantiepyöräilyä tai polkujuoksua, jotka huomioitaessa kyseisten lajien suosio on vieläkin suurempi.

Trendien seuraamisen kannalta olennaisia ovatkin sijat 11–20. Joogan suosion kasvu nosti sen vuonna 2015 sijalle 19. Takavuosien uutuuslajit kahvakuula ja crossfit ovat nyt vakiintuneet suomalaisten suosikkilajeiksi, eikä niiden sijoituksissa tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Ykkösnousija oli kuitenkin murtomaahiihto, joka oli vuoden 2014 ankean lumivuoden tilastoissa sijalla 17, mutta palasi nyt tilastokärkeen kymmenenneksi.

Kauanko suomalainen lankuttaa?

HeiaHeia kaivoi vuoden mittaan kertyneestä datasta eräitä mielenkiintoisia havaintoja. Seuraavassa tilastossa on esitetty eräiden suoritusten keskimääräinen kesto minuutteina, sekä soveltuvien lajien osalta myös matka.

LajiKesto keskimäärin (min) Matka keskimäärin (km)
Kävely                54 min    3,15  
Kuntosali           59 min   -
Pyöräily     45 min12,29
Juoksu 50 min6,76
Koiran ulkoilutus46 min 2,14  
Venyttely25 min  -
Murtomaahiihto 78 min  12,00  
Lastenvaunujen työntäminen51 min  2,58  
Lankku   2 min 20 s-
Haravointi 90 min-
Lumityöt 47 min-

       

Tavallinen suomalainen kävelijä liikkuu keskimäärin noin 3,5 kilometriä tunnissa, koiran ja lasten ulkoiluttajat puolestaan hitaammin ja hieman lyhyempiä lenkkejä. Portaiden kapuaminen taas on miesten laji: miesten päivittäin kiipeämien kerrosten lukumäärä on keskimäärin noin 40 prosenttia suurempi kuin naisten.

Painonpudotus onnistuu suomalaisilta tammi–helmikuussa. HeiaHeian tilastojen mukaan noin kaksi kolmasosaa painoaan kirjaavista pudottaa painoaan alkuvuodesta. Suurin osa alkuvuonna painoaan pudottavista myös onnistuu pitämään painonsa lähtötason alapuolella vuoden loppuun saakka!

Liikuntavinkit saat videolta!
Lähde: HeiaHeia.com, hyvinvoinnin mobiili- ja verkkoratkaisu

Lue myös:

    Uusimmat