Tulokuninkaaksi noussut Miki Kuusi kohautti suomalaisia puheillaan jo vuonna 2012 – "Me tarvitaan lisää rohkeutta"

Slushista Woltiin – näin Miki Kuusen tarina on edennyt 2:51
Slushista Woltiin – näin Miki Kuusen tarina on edennyt

Woltin toimitusjohtaja on korostanut puheissaan, että liikkeelle piti lähteä nopeasti.

Tämä vuonna 2021 alun perin julkaistu artikkeli on uudelleenjulkaisu. Miki Kuusi nousi viime vuoden verotilastojen perusteella Suomen suurituloisimmaksi henkilöksi.

Helsinkiläinen Miki Kuusi toimi yritys- ja sijoittajatapahtuma Slushin pääjärjestänä neljä vuotta, kunnes vuonna 2014 hän päätti tehdä 23-vuotiaana urallaan täyskäännöksen.

Suomen startup-piireissä 2010-luvun puolivälissä hyvin tunnettu Kuusi päätti siirtyä pois toimitusjohtajan pallilta ja alkaa kehittää uutta älypuhelinsovellusta nimeltään Wolt.

Mutta mikä ihmeen Wolt ja miksi?

Kuusen visio oli selkeä: saattaa ravintolat ja asiakkaat yhteen mobiilisovelluksen kautta. Sen mahdollistaisivat ruokakuriirit, jotka toimivat itsenäisinä yrittäjinä tuodesaan ruokaa ihmisten kotioville.

Sovellus saapui sovelluskauppoihin vuonna 2015. Loppuvuodesta Woltilla työskenteli jo 60 ruokakuriiria ja ravintoiloita oli lähtenyt mukaan 300.

– Me ollaan pieni toimija tällä toimialalla, mutta meillä on tällainen mahdollisuus rakentaa tästä iso kansainvälisesti, Kuusi kertoi MTV3:n Huomenta Suomessa, kun Wolt vielä aloitteli vielä ensimmäisenä toimintavuonaan taivaltaan.

Kohuiltakaan ei ole näiden vuosien aikana vältytty.

Osa on kritisoinut sitä, etteivät Woltin ruokalähetit ole työntekijöitä, vaan yrittäjiä. Woltin palkkapolitiikka ja ravintoloille maksettavaa korvausta on myös kyseenalaistettu.

Marraskuussa työsuojeluviranomainen päätti, että kuriirit ovat työsuhteessa Woltin kanssa ja heidän työajasta tulee pitää kirjanpitoa.

23-vuotias Kuusi Suomesta: "Me tarvitaan lisää rohkeutta"

Woltin kasvu on ollutkin kuuden toimintavuoden aikana kuitenkin kovaa: Nykyään yritys työllistää yli 4000 työntekijää ja itsenäisiä ruokakuriireja on mukana sovelluksen toiminnassa jo arviolta 135 000.

Kuusi on korostanut vuosien saatossa puheissaan sitä, kuinka bisnesidean kanssa piti toimia nopeasti, ajatella positiivisesti ja tähdätä ulkomaille.

Hän kertoi hieman yli parikymppisenä MTV Uutisten haastattelussa, että tämä ei Suomessa valitettavasti toteudu.

– Suomessa ollaan valmiita tekemään kansallisesti Suomessa "pientä kivaa" ja sitten kun lähdetään kansainvälistymään, niin se on Ruotsiin. Eikä sillä, että lähettäis suoraan globaaleille markkinoille. Me tarvitaan lisää rohkeutta, Kuusi tuumi MTV Uutisten haastattelussa.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta Kuusen matka Slush-järjestäjästä Woltin toimitusjohtajaksi.

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat