Katien suussa oli afta, joka ei millään lähtenyt pois – paljastuikin syöväksi: "Yritin olla itkemättä"

Syöpä yleistyy tulevaisuudessa –  jopa joka kolmas saattaa sairastua 2:42
Videolla kerrotaan karusta syöpäennusteesta.

Outo kipeä haavauma Katien suussa ei ollut afta.

35-vuotias newyorkilainen tanssija ja koreografi Katie Drablos kertoo Today-sivuston haastattelussa siitä, miten hänellä todettiin kielisyöpä vuoden 2021 alussa.

Katie kertoo ensin ajoista ennen diagnoosia: hän ei nähnyt kielessään tuota kipeää kohtaa, mutta tunsi sen. Kipua tuntui kielen takaosassa vasemmalla. 

Ensin kipua tuntui vain välillä. Katie ei kysynyt asiasta käydessään marraskuussa 2020 hammaslääkärissä, koska vaiva ei silloin tuntunut hänestä vielä niin ärsyttävältä. Joskus hänen syödessään hän kuitenkin tunsi kipua.

Tammikuuhun 2021 tultaessa kipu alkoi olla miltei jatkuvaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Se, mitä kielessäni ulkoisesti näkyi, oli tuo oudonnäköinen afta. Se oli sellaisessa paikassa, etten oikein kunnolla pystynyt näkemään sitä. 

– Jos se olisi ollut vaikka kielen päässä, olisin luultavasti miettinyt, että tuo ei nyt näytä ihan tavalliselta aftalta.

Ensin epäiltiin huuliherpestä

Ensimmäisellä lääkärikäynnillä Katielle määrättiin antibiootteja, koska lääkäri epäili huuliherpestä. Lääkitys auttoi hetkellisesti, mutta epämukavat tuntemukset palasivat. Erään opetussession jälkeen Katien kielessä tuntui taas kipua ja hän päätti mennä uudelleen lääkäriin.

Nyt Katie varasi ajan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Diana Kirken vastaanotolle. Lääkäri otti näkemänsä saman tien vakavasti.

– Hän sanoi heti, että tästä otetaan nyt saman tien koepala, Katie kertoo.

– Ajattelin silloin, että tämä olikin vakavampaa kuin olin osannut ennustaa.

Tutkimuksissa selvisi, että Katiella on kielisyöpä. 

Lääkärin mukaan tapauksia näyttäisi ilmenevän enemmän myös nuoremmilla

Kielisyöpää on Today-sivuston mukaan pidetty pitkään yli 60-vuotiaiden, koko elämänsä tupakoineiden ja alkoholia juoneiden miesten sairautena. Lääkäri Kirke kertoo Today-sivustolle, että viimeisen kymmenen vuoden aikana on havaittu lisää tapauksia myös alle 40-vuotiailla, joilla asiaan ei liity tupakointia ja alkoholia. 

– Varhaiset todisteet viittaavat siihen, että tällainen nousu olisi totta, mutta meillä ei kuitenkaan ole riittävästi tietoa todetaksemme, että näin todella on, Kirke sanoo.

– Tutkimme asiaa ja yritämme tarkastella laajemmin sitä, onko syöpätapausten määrä todella nousussa nuorempien keskuudessa ja yritämme selvittää, keillä se lisääntyy ja miksi.

Tällaisia kielisyövän oireet voivat olla

Kirke kertoo, että kielisyövän oireita ovat seuraavat asiat:

  • Jatkuva kipu kielessä
  • Haava, joka pysyy yli 2–4 viikkoa
  • Verta vuotava haava

Kirken mukaan kielessä oleva haava pitää käydä ehdottomasti tutkituttamassa, jos se ei kahdessa viikossa ole parantunut.

Stressaako ihosyövän mahdollisuus? Alla olevalla videolla kerrotaan, millaisista luomista ei tarvitse huolestua.Juttu jatkuu videon alla.

Hoidot kauhistuttivat etukäteen

Tutkimusten jälkeen Katiella ei syöpää havaittu muualla kuin kielessä. Tuolloin hänelle kerrottiin, että syöpähoitoihin tulisi kuulumaan vaurioituneen alueen poistaminen ja kielen rakentaminen uudelleen.

Sen lisäksi hänelle tehtäisiin kauladissektio varmuuden vuoksi. Duodecim-lehden mukaan kauladissektiolla poistetaan pään ja kaulan alueen syöpää sairastavien todetut tai piilevät etäpesäkkeet. 

Katiesta tieto tulevasta leikkauksesta tuntui kauhealta. 

– Nyökkäilin vain ja yritin olla itkemättä.

– Lääkäri yritti lohduttaa, mutta hänen ilmeestään päätellen hän tiesi, miten paljon elämäni muuttuisi.

Syövästä löytyi etäpesäkkeitä

24. maaliskuuta 2021 Katielle tehtiin leikkaus. 1. huhtikuuta 2021, hänen 34. syntymäpäivänään, lääkärit soittivat ja kertoivat, että myös hänen kaulastaan oli löytynyt syöpää.

Katie kertoo, että kaikki tämä tuntui kauhealta. Parantuminen kielen uudelleen rakentamiseksi tehdystä leikkauksesta oli ollut jo tähän mennessä raskasta. Tämän ja kauladissektion lisäksi Katielle tehtiin trakeostomia eli henkitorviavanne.

Hän joutui vielä käymään läpi sädehoidon ja kemoterapian, koska syöpä oli levinnyt.

Toipuminen jatkuu

Hoitovaihe oli henkisesti ja fyysisesti rankka kokemus. Niiden päätyttyä kesäkuussa 2021 Katien olo alkoi kohentua. Äitinsä tukemana hän kävi kävelyillä vahvistaakseen itseään. Toimintaterapiassa hän opetteli käyttämään kieltään uudelleen. 

Syöminen, juominen ja puhuminen on edelleen haasteellista, mutta tanssin pariin hän on pystynyt palaamaan. Tanssiminen on auttanut häntä henkisesti eteenpäin, muun muassa ilmaisemaan tunteitaan.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Katie on usein ihmeissään siitä, miten hän pitkälle hän on päässyt. hän on häkeltynyt siitä, miten keho pystyy niin hyvin toipumaan.

– Olen todella surullinen joidenkin menetysten takia, mutta samalla olen myös uskomattoman kiitollinen ja tunnen vielä syvempää kiitollisuutta kuin koskaan ennen leikkausta, hän sanoo.

Videolla varoitus tupakoitsijoille!

Tutkimusten mukaan tupakoitsijoilla on suurempi riski saada aivoverenvuoto – tutkija:"Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, muutamassa vuodessa riski sairastua laskee" 7:16
Tutkimusten mukaan tupakoitsijoilla on suurempi riski saada aivoverenvuoto – tutkija: "Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, muutamassa vuodessa riski sairastua laskee"

Lähteet: Today, Duodecim

Lue myös:

    Uusimmat