Hammassärky olikin syöpä – Nicole menetti sairaudelle hampaansa: "Joinain päivinä itken ja välttelen katsekontaktia peilikuvani kanssa"

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Mistä tunnistaa syövän oireet? Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kertoo, mistä huolestuttavan oireen tunnistaa.

Nicole Kowalski jakaa rehellisiä kuvia elämästään suusyövän jälkeen. – Tämä sairaus on voinut viedä paloja suustani ja useita hampaita, mutta se ei vienyt ääntäni, hän muistuttaa.

Kipu suussa alkoi jo vuonna 2017. Amerikkalainen Nicole Kowalski kävi hammaslääkärillä, joka vakuutti kaiken olevan kunnossa. Totuus oli kuitenkin vallan toinen.

Nyt Nicole, 28, haluaa levittää tietoa harvinaisesta syövästään, kertoo Metro.

Hirvittävä särky vaivasi useita kuukausia

Kaikki alkoi särystä, jonka Nicole oletti johtuvan hampaastaan.

– Hammaslääkäri sanoi, ettei mitään huolta ole, mutta seuraavan puolen vuoden aikana kipu lisääntyi ja levisi leukaan ja kasvoihin. Kipu oli niin intensiivistä, etten voinut nukkua, Nicole muistelee.

Tammikuussa 2018 Nicole hakeutui kivun takia takaisin lääkäriin. Tolloin röntgenkuva osoitti, että hänen yläleuastaan puuttuu luuta.

Suussa olikin syöpä

Koepala paljasti, että Nicolen suussa on hyvänlaatuinen, harvinainen kasvain. Se piti poistaa leikkauksessa, jossa Nicole menetti pehmytkudosten lisäksi myös hampaitaan. Hän sai käyttöönsä obturaattorin eli tukeproteesin.

Selaa kuvia nuolilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Kahden viikon päästä tarina sai uuden käänteen. Kun Nicole kävi tarkastuksessa, selvisi, että hänellä olikin syöpäkasvain sylkirauhasessaan.

– Suvussani on syöpää, joten sitä tavallaan ymmärtää, että mahdollisuus sairastua siihen on aina olemassa, mutta en ollut valmis kuulemaan noita sanoja, Nicole sanoo.

– Ajattelin ikääni ja kaikkia asioita, joita halusin tehdä. Tunsin oloni valtaisan yksinäiseksi.

Sylkirauhasen kasvain tuntuu yleensä kyhmynä. Se voi aiheuttaa kipua, turvotusta tai kasvohermon toimintahäiriöitä. Kasvaimista valtaosa on hyvänlaatuisia, mutta hyvälaatuinenkin kasvain pitää yleensä poistaa. 

"Se oli yksi elämäni vaikeimmista hetkistä"

Nicole aloitti syöpähoidot, jotka aiheuttivat rankkoja sivuvaikutuksia, esimerkiksi leukalukkoa. Rankasta hoidosta huolimatta jouluna 2019 syöpä oli jo palannut.

Nicolelta piti poistaa vielä lisää pehmytkudosta sekä seitsemän hammasta, näiden joukossa myös etuhampaat.

Selaa kuvia nuolilla. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Instagramissa Nicole on kertonut seuraajilleen esimerkiksi hampaiden menettämisen vaikeudesta: leikkauksen jälkeen hän oli katsonut suuhunsa ja nähnyt vain tikkejä siellä, missä ennen oli hampaita.

– Se oli yksi elämäni vaikeimmista hetkistä, nainen muisteli tammikuussa 2020.

– Nyt minun on vaikeaa katsoa suuhuni. Hampaiden puute on musertavaa. Olen kuitenkin oppinut edellisestä leikkauksesta yhden asian: aika parantaa.

"Joinain päivinä itken ja välttelen katsekontaktia peilikuvani kanssa"

Leikkaukset ovat myös vaikuttaneet Nicolen itsetuntoon, ja toisinaan hänen on vaikeaa katsoa itseään peilistä.

– Joinain päivinä itken ja välttelen katsekontaktia peilikuvani kanssa, toisina koen oloni kauniiksi, seksikkääksi ja arvokkaaksi. Kauneus ei ole kaikkein tärkeintä, mutta se, että kykenen katsomaan itseäni kaiken kasvojeni kokeman jälkeen ja sanomaan "hymysi on kaunis, sinä olet kaunis", se merkitsee kaikkea, Nicole kuvaile Instagramissa.

Elokuussa 2020 Nicole julistettiin syöpävapaaksi. Hän kuitenkin kärsii edelleen kivusta, ja hänen on vaikeaa avata suutaan. Nicole käykin esimerkiksi puheterapiassa ja venyttelee leukaansa päivittäin.

Nyt hän haluaa myös jakaa tietoa suun alueen syövistä; Nicole esimerkiksi julkaisi Instagramissa videon, jossa puhuu ilman tukeproteesia suussaan. Hän tarvitsee uuden proteesin suunsa anatomian muutosten vuoksi, ja koska vanha obturaattori on epämukava, hän on yleensä päivät ilman sitä.

– Olen todellakin hermostunut jakaessani tämän videon. Tässä olen minä ilman obturaattoriani, Nicole toteaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Me ansaitsemme tulla nähdyiksi, kuulluiksi"

Syöpä muutti Nicolen elämän: nainen tunnustaa, ettei aiemmin tiennyt, että syöpä voi iskeä sylkirauhaseen. Hän haluaisikin nyt auttaa muita levittämällä tietoa.

– Tämä sairaus on voinut viedä paloja suustani ja useita hampaita, mutta se ei vienyt ääntäni, hän muistuttaa.

– Me ansaitsemme tulla nähdyiksi, kuulluiksi, antoistemme tukea ja rakkautta. Kaikista eniten ansaitsemme ymmärrystä.

Lue myös:

    Uusimmat