Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen tutkimus osoittaa: Kolesterolipitoisella ruokavaliolla ei välttämättä olekaan kohtalokkaat seuraukset – anna mennä, syö muna päivässä!

Yksi kananmuna päivässä ei lisää aivoinfarktin riskiä.
Yksi kananmuna päivässä ei lisää aivoinfarktin riskiä.Shutterstock
Julkaistu 21.05.2019 09:54

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa, että ainakaan kohtuullisella kananmunan syömisellä ei ole yhteyttä kohonneeseen aivoinfarktiriskiin. 

Maanantaina julkaistun Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta tai kananmuna päivässä ei ollut yhteydessä suurentuneeseen aivoinfarktin riskiin. Yhteyttä ei havaittu myöskään niillä tutkittavilla, joilla oli perimässään Suomessa yleisesti esiintyvä, elimistön kolesteroliaineenvaihduntaan vaikuttava APOE4-tyyppi. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Aiemmin vaihtelevia tuloksia

Yliopiston mukaan aiemmat tutkimukset ruokavalion kolesterolin tai sen merkittävän lähteen, kananmunan, yhteydestä aivoinfarktiriskiin ovat tuottaneet vaihtelevia tuloksia. Joissain tutkimuksissa ruokavalion runsaalla kolesterolin määrällä on havaittu yhteys suurempaan riskiin, kun taas kananmunan syönti on joissain tutkimuksissa yhdistynyt jopa pienempään aivoinfarktin riskiin. Ruokavalion kolesteroli vaikuttaa kuitenkin suurimmalla osalla väestöä vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen.

Sen sijaan henkilöillä, joilla on perinnöllinen APOE4-tyyppi, ruokavalion kolesterolilla on suurempi vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen. Suomessa tätä perinnöllistä tyyppiä esiintyy poikkeuksellisen paljon, noin kolmasosalla väestöstä. Aiemmin ei ole ollut tutkimustietoa siitä, miten runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta vaikuttaa aivoverenkiertohäiriöiden riskiin näillä henkilöillä.

21 vuoden seurantatutkimus osoittaa: Kolesterolilla ei ollut yhteyttä aivoinfarktin riskiin

Itä-Suomen yliopistossa toteutetun Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen (SVVT) alussa vuosina 1984–1989 ravitsemustottumukset selvitettiin 1950 mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta ja joilla ei ollut sydän- ja verisuonitautia tutkimuksen alussa. Perinnöllinen APOE4-tyyppi oli 32 prosentilla tutkittavista.

Tutkimuksen 21 vuoden seurannan aikana 217 miestä sai aivoinfarktin. Tutkimuksessa havaittiin, että ruokavalion kolesterolin määrä ei ollut yhteydessä aivoinfarktin riskiin koko tutkimusaineistossa eikä miehillä, joilla oli APOE4-tyyppi. Myöskään kananmunien syönti ei ollut yhteydessä riskiin.

Tulosten perusteella kohtuullisen runsaasti kolesterolia sisältävä ruokavalio tai kananmunien syönti ei näyttäisi yhdistyvän aivoverenkiertohäiriöiden riskiin edes niillä henkilöillä, joilla perinnöllisen alttiuden vuoksi ravinnon kolesteroli vaikuttaa enemmän veren kolesterolipitoisuuteen. 

Ei voida yleistää suurempaan kananmunankäyttöön tai sydän- ja verisuonisairaisiin

Tutkimuksen ylimpään vertailuryhmään kuuluvat saivat ruoasta kolesterolia keskimäärin 520 milligrammaa vuorokaudessa ja söivät keskimäärin yhden kananmunan päivässä, joten tutkimuksen tuloksia ei voida yliopiston mukaan yleistää niitä suurempiin saanti- ja käyttömääriin. Yksi kananmuna sisältää noin 200 milligrammaa kolesterolia. Tässä tutkimuksessa keskimäärin reilu neljäsosa ruokavalion kolesterolista tuli kananmunista.

Yliopisto muistuttaa, että tutkittavilla henkilöillä ei ollut sydän- ja verisuonisairautta tutkimuksen alussa, mikä heikentää havaintojen yleistettävyyttä. Lisäksi tutkimusaineiston koko oli suhteellisen pieni. Siten tutkimuksen tulokset tulisi vahvistaa suuremmassa tutkimusaineistossa ja tutkittavilla, joilla jo on sydän- ja verisuonisairaus ja joille nykyisin suositellaan vähäisempää ravinnon kolesterolin määrää ja kananmunien syöntiä kuin muulle väestölle.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Katso videolta vinkit kananmunan keittämiseen.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Suomalaistutkijat selvittivät ruokavalion rasvahappojen vaikutusta diabetesriskiinKananmuna päivässä? Tutkimus selvitti, suurentaako tapa terveysriskejäYksi muutos ruokavaliossa pienentää sydänriskejä – vältä erityisesti näitä ruokiaSuuri munatutkimus: Kohtuullinen kananmunien syönti ei käy sydämen päälle – yksi mahdollinen riskiryhmäTutkijat vahvistavat: Käsitys kananmunista on ollut väärä vuosikausia – luulitko sinäkin näin?Hämmästyttävä tutkimustulos: Runsaskolesterolisella ruoalla ei yhteyttä sydäntauteihin
TutkimustuloksetKananmunaTerveys ja hyvinvointiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset
  • Eilen06:33
    Sydänterveys

    Tutkimus: Yli 99 prosentilla sydänkohtauksen saaneista on ainakin yksi neljästä riskitekijästä

  • ke20:04
    Kiusaaminen

    Turussa havaittiin, mitä kiusaaminen saa aikaan aivoissa: "Välittömiä ja mitattavia vaikutuksia"

  • ke06:31
    Terveys ja hyvinvointi

    Maria eli 117-vuotiaaksi – ruokavaliossa mielenkiintoinen yksityiskohta

  • ti18:01
    Sudet

    Susimäärä kasvoi äkisti Lounais-Suomessa

  • ti12:06
    Alzheimer

    Työelämästä vetäytyminen voi liittyä Alzheimerin tautiin: "Voi olla ensimmäinen merkki sairauden alkamisesta"