Kasvisruoka lisää piereskelyä – tästä syystä se on hyvä merkki

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Tiesitkö tätä suolistostasi? Videolla tutustutaan matkaan, jonka ruoka kulkee suusta vessanpönttöön.

Runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio lisää piereskelyä, mutta siitä ei pidä huolestua – päinvastoin. Uuden tutkimuksen mukaan kasvisten syömiseen liittyvä piereskely on seurausta hyvien suolistobakteerien määrän kasvusta.

Kasvisten lappaminen lautaselle voi tunnetusti aiheuttaa piereskelyä, kun ruoan sisältämät kuidut ja muut imeytymättömät hiilihydraatit kulkeutuvat paksusuolen bakteerien ravinnoksi. Vaikka suolikaasuja hävetään, kannattaisi kasvisten käytön lisäämiseen liittyviä pieruja pitää hyvänä asiana.

– Länsimainen ajatus siitä, että piereskely on huono merkki, on täysin väärä. Piereskely on (suurimmassa osassa tapauksia) merkki terveellisestä ruokavaliosta ja terveestä paksusuolesta, australialainen ravintofysiologi ja ravitsemusterapeutti Rosemary Stanton sanoo New Scientist -lehdelle.

Stantonin sanomaa vahvistaa uusi espanjalaistutkimus, jossa havaittiin, että terveydelle hyväksi tiedetty Välimerellinen ruokavalio seitsenkertaisti pierujen määrän verrattuna terveydelle haitalliseen länsimaiseen ruokavalioon.

Enemmän ulostetta ja pieruja

Espanjalaistutkijat vertasivat kokeessaan, miten erilaiset ruokavaliot vaikuttivat osallistujien ruoansulatukseen ja suoliston mikrobeihin.

Tutkimukseen osallistui 20 tervettä miestä. Heidät laitettiin sattumanvaraisesti noudattamaan kahdeksi viikoksi joko runsasrasvaista, vähänlaisesti kasviksia sisältävää länsimaista ruokavaliota tai paljon kuituja ja kasviksia sisältävää Välimerellistä ruokavaliota. Dieettejä vaihdettiin päittäin kahden taukoviikon jälkeen.

Ulostenäytteet paljastivat, että Välimerellisen dieetin noudattaminen pehmensi osallistujien ulostetta ja lisäsi ulostemassan määrää verrattuna länsimaiseen ruokavalioon. Vaikutus oli todennäköisesti seurausta hyvien suolistobakteerien lisääntymisestä sekä kasvaneesta veden ja kuitujen saannista.

Osallistujien kirjanpidosta selvisi, että he piereskelivät keskimäärin seitsemän kertaa enemmän Välimerellistä ruokavaliota noudattaessaan. Jokainen pieru sisältä 50 prosenttia enemmän kaasua.

Tulokset ilmestyivät vertaisarvioidussa Nutrients -julkaisussa.

Kuidut ovat hyvien bakteerien ravintoa

Kasvisten syöminen lisää pierujen määrää, kun monimutkaisista "hyvistä" hiilihydraateista peräisin olevaa sulamatonta ruoka-ainesta kuluttavat bakteerit tuottavat kaasua. 

Kaasun lisäksi ravinnon imeytymättömiä hiilihydraatteja muokkaavat "hyvät" suolistobakteerit tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja. Ne pitävät paksusuolen terveenä ja suojaavat syövältä. Aiemmin on havaittu, että hyödylliset suolistomikrobit alkavat syömään paksusuolen pintaa suojelevaa limaa, jos ne eivät saa riittävästi ravintokuituja.

Verenkiertoon imeytyessään rasvahapot laskevat kolesterolia ja säätelevät verensokeria suojaten ihmistä sydänsairauksilta ja diabetekselta.

Piereskelyn vuoksi kasvispainotteista ruokavaliota ei siis kannata vältellä. Värikkääseen lautaseen liittyvät suolikaasut ovat todennäköisesti merkki siitä, että elimistö on tyytyväinen.

Lämmin halloumisalaatti – testaa Katin helppo resepti! 0:49
Lisää vihreää lautaselle! Testaa tätä herkullista lämmintä salaattia.

Lue myös:

    Uusimmat