Karzain sovintoesitys sai ristiriitaisen vastaanoton

Afganistanin presidentti Hamid Karzai ei kyennyt ratkaisemaan tänään yleiskokousta eli loya jirgaa hiertäneitä kysymyksiä parlamentin ja hallituksen muodostamisesta. Karzai pyysi osaa loya jirgan edustajista jäämään Kabuliin, kunnes lakiasäätävän elimen valinnoista on päätetty.

Karzain mukaan neljä tai viisi edustajaa kustakin kahdeksasta vaalipiiristä voisi päättää säännöistä, joilla 111-jäseninen parlamentti (kansallisneuvosto) valitaan. Se valmistelisi myös muita parlamentin toimintaan liittyviä asioita. -Näiden ihmisten pitäisi neuvotella siitä, miten vaalit järjestetään, miten kansallisneuvoston jäsenet valitaan ja päättää, kuinka usein neuvosto istuu, Karzai kertoi.

Yleiskokous ei hyväksynyt suoralta kädeltä Karzain ehdotusta. Esimerkiksi Afganistanin entinen presidentti Burhanuddin Rabbani tyrmäsi ajatuksen ja sanoi, että yleiskokouksen kuuluu päättää parlamentista. Rabbanin mukaan erilliselle elimelle ei ole tarvetta.

Karzai ilmoitti myös useiden komiteoiden muodostamisesta, jotka vastaavat pakolaisten paluumuutosta, maan televisio- ja radiojärjestelmien rakentamisesta uudelleen ja pankkien toiminnasta. Karzai vastasi vanhoillisten heimojohtajien painostukseen vakuuttamalla, että oikeuslaitos perustuisi Koraaniin ja islamilaiseen sharia-lakiin. Muiden muassa vaikutusvaltainen sotapäällikkö Abdul Rasool Sayyaf on vaatinut Afganistanin nimittämistä islamilaiseksi tasavallaksi.

Uhkailuepäilyt luvattiin tutkia

Yli tuhat eri heimojen ja ryhmien edustajaa marssi aamulla ulos yleiskokouksen istunnosta vastalauseena jatkuville viivytyksille, jotka johtuivat parlamentin ja hallituksen kokoonpanoa koskeneista erimielisyyksistä. -Ei ole mitään järkeä istua täällä ja kuunnella tylsiä puheita, joten lähdemme, edustaja Sayed Nimatullah sanoi. Hänen mukaansa maassa voi syttyä uusia taisteluja, ellei yleiskokousta saada kunnialla päätökseen.

Ulosmarssineiden edustajien mukaan Karzai, YK ja Yhdysvallat pyrkivät yhteistuumin hämmentämään kokousta, jotta niiden ei tarvitsisi hyväksyttää tärkeitä päätöksiä loya jirgassa. Yhdysvaltain epäiltiin jo aiemmin painostaneen maan entistä kuningasta Mohammad Zahir Shahia luopumaan presidenttiehdokkuudesta.

Loya jirgan edustajat olivat muutenkin menettämässä uskoaan kokouksen onnistumiseen. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sekä EU-erityislähettiläs Klaus-Peter Klaiber ovat vahvistaneet tiedot, joiden mukaan monia kokousedustajia on uhkailtu. -Loya jirgassa ei ole vapautta. Maakuntien kuvernöörit kertovat edustajille, mitä pitää tehdä ja mitä ei, edustaja Mullah Abdul Karim sanoi. Karzai kehotti puheessaan kaikkia uhkailtuja ilmoittamaan, kuka heitä on uhkaillut. Hän vakuutti että uhkailuepäilyt tutkitaan.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat