Aviomies maksoi Sophielle tuntipalkkaa kotitöistä – kokeilu ei onnistunut toivotunlaisesti: "Kannoin edelleen kaunaa"

6:40
Kesytä kaaos! Tässä ammattijärjestäjän vinkit kodin siivoamiseen

Sophie sai mieheltään tuntipalkkaa kotitöiden tekemisestä. Valitettavasti raha ei tehnyt naista onnelliseksi, eikä rahan menettäminen saanut miestä tekemään yhtään enempää kotitöitä. – Tuntui epäreilulta, Sophie kuvailee.

Sophie Knightilla oli sopimus aviomiehensä kanssa: Sophie tekee kotityöt, ja mies maksaa niistä palkkaa.

– Vaikka tavoitteemme oli jakaa työt tasan, päädyin tekemään paljon enemmän, koska hän työskentelee toimistolla ja minä kotona freelancerina, Sophie kuvailee sopimukseen johtanutta tilannetta The Atlantic -sivustolla.

"Tuntui epäreilulta, että tein suurimman osan"

Kotona työskennellessään Sophie saattoi käyttää taukonsa pyykkäämiseen, kokkaamiseen tai imurointiin. Vaikka pari jakoi kodin laskut tasan, tilanne tuntui epäreilulta: kotityöt veivät paljon enemmän Sophien aikaa.

– Tuntui epäreilulta, että tein suurimman osan kotitöistä, vaikka ne olikin helppoa sovittaa päivääni ja olin niissä tehokkaampi. Joten kehitimme systeemin, Sophie sanoo.

Sophien mies maksoi hänelle 11 euroa 50 senttiä aina, kun Sophie käyttää kotitöiden tekemiseen tunnin enemmän kuin miehensä. Siivoojan palkkaaminen olisi maksanut saman verran.

– Tämä järjestely vaikutti helpolta tavalta vähentää kaunan kantamista, tehdä kotitöiden epätasaisesta jakautumisesta näkyvää ja (toivoin, että) se saisi mieheni tekemään enemmän.

Kotityöt ovat työtä, joka vie aikaa

Sophie myöntää, että ajatus kumppanille maksamisesta voi joidenkin mielestä tuntua absurdilta.

– Mutta kotityökin on työtä, ja joskus se vei viikolla aikaa, jonka olisin halunnut tehdä töitä. Jos mieheni teki vähemmän kotitöitä, mutta tienasi enemmän, eikö hänen pitäisi maksaa jollekulle oman kotityöosuutensa tekemisestä?

Tutkimuksissa on havaittu, että naiset tekevät edelleen enemmän kotitöitä. Naisille myös kasaantuu kodeissa niin sanottua näkymätöntä työtä.

– Suurimmalle osalle miehistä heidän vanhempansa, kaverinsa tai yhteiskunta eivät ole kertoneet, että kotityöt ovat heidän vastuullaan, Sophie kuvailee.

"Strategiamme oli epäonnistumassa..."

Sophie haastatteli artikkeliaan varten naisia, joiden mukaan kumppani ei välitä kodin sotkuista yhtä paljon kuin nainen. Jos mies tekeekin osuutensa, se nähdään usein "palveluksena" naiselle, ei velvollisuutena tai oman osuuden hoitamisena.

Siitä, pitäisikö naisille maksaa kotitöistä, on vuosien varrella kiistelty. Sophien mukaan ongelmaksi nousee esimerkiksi se, kuka maksun hoitaisi.

– Itse asuin kumppanin kanssa, jolla oli varaa maksaa noin viidestä tunnista viikossa. Mutta se on luksusta eikä siitä todennäköisesti tule tapaa, Sophie kuvailee.

Kaiken lisäksi raha ei tehnytkään häntä onnelliseksi.

– Strategiamme oli epäonnistumassa: maksaminen ei saanut miestäni tekemään lisää kotitöitä, ja minä kannoin edelleen kaunaa siitä, että käytin enemmän aikaa kotona. En halunnut lisää rahaa, halusin lisää aikaa, Sophie kuvaa.

"Hän ymmärsi, että kasasi työt minun päälleni"

Lopulta tuntipalkasta luovuttiin ja pari keskusteli siivoamisesta pitkään ja hartaasti. Mies ei pitänyt kotitöitä yhtä tärkeinä kuin joitakin muita elämänsä osa-alueita; lisäksi hän koki, että Sophien siisteysstandardit olivat liian korkeat.

– Lopulta, runsaan keskustelemisen jälkeen, hän ymmärsi, että kasasi työt minun päälleni, koska ei pitänyt kotitöitä tärkeysjärjestyksessään korkealla. Mies myönsi, ettei se ole reilua, ja lupasi tehdä enemmän. Itse lupasin, etten enää ole perfektionisti sen suhteen, miten asiat kuuluu tehdä, Sophie sanoo.

Sophie miehineen alkoi pitää siivoamisesta kirjaa taulukolla, johon kotityöt on tulostettu. He sopivat yhdessä, miten usein kotityöt tulee tehdä.

– Asiat eivät vielä ole täydellisesti, mutta olemme matkalla tasa-arvoon, Sophie kuvaa.

"Lakkaa pyykkäämästä, lakkaa kokkaamasta"

Kommentoijat Facebookissa ovat ihmeissään siitä, että asiasta tulee edelleen keskustella. Moni huomauttaa, että jo lukemattomat parit osaavat keskustella ja jakaa kotityöt aivan itse, ilman artikkelin apua.

– Kotityöt ovat niiden kaikkien vastuulla, jotka asuvat siinä hiton kodissa, Lauryn Michelle Klemptner kirjoittaa.

– Meidän perheessämme miehet ovat jakaneet kotityöt jo useiden sukupolvien ajan, Tom Johnson toteaa.

– Lakkaa pyykkäämästä, lakkaa kokkaamasta, jos mies ei auta. Saat kyllä hänen huomionsa, Sabine Atwell toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja