Kärsitkö munuaiskivistä? Vältä näitä juomia – lisäävät uusiutumisriskiä

Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä 1:01
Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Videolla paljastetaan totuus yleisistä kahvimyyteistä.

Munuaiskivet näyttäisivät uusiutuvan useammin potilailla, jotka juovat säännöllisesti kahvia ja kofeiinijuomia. Tieto käy ilmi European Journal of Nutrition -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa seurattiin potilaita, joilla oli ollut ainakin kerran munuaiskiviä. Kun tutkijat yhdistivät tiedot oireista tietoihin osallistujien ruokavalioista, he havaitsivat toistuvat munuaiskivivaivat sitä todennäköisemmiksi mitä enemmän kahvia ja muita kofeiinijuomia potilas nautti.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta munuaiskivistä kärsivät voivat halutessaan vähentää kahvin juontia varmuuden vuoksi.

Kivet aiheuttavat kipuja

Munuaiskivi- eli virtsakivitauti aiheuttaa kipuja alaselässä, kyljessä ja alavatsassa. Kivet syntyvät kalkista ja suoloista, joita on virtsassa, ja ne voivat kehittyä muun muassa munuaisaltaaseen tai virtsajohtimiin.

Yleensä munuaiskivet murskataan sähkömagneettisia aaltoja hyödyntävällä laitteella, mutta ne voidaan myös leikata. Munuais- ja virtsakivistä kärsii elämänsä aikana noin 5–15 prosenttia väestöstä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat